c S
Rešitve za ureditev socialnega dialoga že začrtane 11.10.2019 16:20 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Socialni dialog je bil v času te vlade ne glede na začasno prekinitev uspešen, je v pogovoru za STA ocenila ministrica za delo Ksenija Klampfer. Rešitve za spremembo poslovnika Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), po katerih bo ESS obravnaval tudi nevladne predloge zakonov, so že začrtane, komisija pa jih bo pretresala v ponedeljek ali torek.

Klampferjeva je na vprašanje, zakaj je kot odgovorna za ključna področja socialnega dogovarjanja dopustila, da je prišlo do tako velikega nezadovoljstva delodajalcev in sindikatov, da so odstopili od dialoga, odvrnila, da je že ves čas zavezana socialnemu dialogu. Zatrdila je, da se je tudi pri predlogih, kot je bil tisti o noveli zakona o minimalni plači, ves čas trudila za sodelovanje.

Prepričana je tudi, da je socialni dialog ne glede na nedavni zaplet uspešen in da to dokazuje tudi uskladitev okoli tako pomembnih predlogov, kot sta bila predloga novel pokojninskega zakona in zakona o urejanju trga dela.

Socialni partnerji so se v torek pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu dogovorili za spremembe poslovnika ESS. Osnutek rešitev predvideva, da bo ESS lahko obravnaval tudi nevladne zakone, ki jih bo podprla vlada, in to predvidoma še preden bodo romali v DZ. Posebna komisija jih bo imela na mizi v ponedeljek ali torek, je razkrila ministrica. Pri tem bo sicer treba paziti, da socialni partnerji ne bodo vplivali na dinamiko dela DZ.

Glede očitkov sindikatov, da so mimo ESS v zadnjem obdobju zdrsnili tudi nekateri vladni zakonski predlogi, med njimi predlog zakona novele o socialnovarstvenih prejemkih, ki predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost, je Klampferjeva izpostavila, da novele tega zakona - v zadnjih letih jih je bilo precej - praviloma nikoli niso bile uvrščene na ESS. "Enostavno se je razvila taka praksa, težko komentiram, zakaj," je še navedla.

Pogovor z ministrico, v katerem je med drugim spregovorila o omenjenem dodatku ter načrtovanih ukrepih na področju sociale, pokojnin in prekarnosti, bo STA objavila v prihodnjih dneh.