c S
Na oktobrski seji novela zakona o poslancih in paket davčnih zakonov 11.10.2019 13:03 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Kolegij predsednika DZ je na današnji seji potrdil seznam zakonov, ki jih bo DZ obravnaval na oktobrski seji. Na njej bodo med drugim poslanci obravnavali predloga zakona o DZ in novele zakona o poslancih ter paket davčnih zakonov. Zakonske spremembe za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so člani kolegija uvrstili na novembrsko sejo.

S predlogom zakona o državnem zboru naj bi med drugim zagotovili, da bo DZ imel finančno, upravno in varnostno avtonomijo. Med drugim bi uredili tudi nekatera vprašanja, povezana z delovanjem služb DZ, njegovega varovanja in izvedbe hišne preiskave.

Predlog novele zakona o poslancih med drugim ureja vprašanje nezdružljivosti poslanske funkcije, pri čemer določa, da pri tem za poslance veljajo materialne in procesne določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Za kršitelje zakon predvideva objavo na spletni strani in možnost globe, ne pa tudi prenehanja poslanskega mandata, s čimer se ne strinjajo v Levici in NSi.

Na seji, ki jo bodo začeli 21. oktobra, bodo poslanci obravnavali predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost, čemur nasprotujejo predvsem v Levici, kar je tudi dodatno zaostrilo odnose s koalicijo.

S področja sociale bosta na seji tudi predloga novele zakona za uravnoteženje javnih financ in dopolnitev zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prvi predvideva zvišanje najnižje bruto urne postavke za študentsko delo z zdajšnjih 4,89 evra na 5,4 evra, drugi pa bi kadrovske štipendije in študentsko delo izvzel iz ugotavljanja dohodka pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

S področja zdravstva bodo poslanci obravnavali novelo zakona o zdravniški službi, ki naj bi zagotovila dodatna sredstva za pripravništva in specializacije v zdravstvu.

Na oktobrski seji bodo imeli poslanci pred seboj tudi paket davčnih zakonov, s katerimi želi vlada razbremeniti stroške dela, hkrati pa povečati obdavčitev kapitala. Gre za predloge sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku.

S področja gospodarstva bo na seji tudi predlog zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v sanaciji bank, o katerem so poslanci drugo obravnavo opravili na septembrski seji. Zakonu nasprotuje predvsem opozicija.

Na seji se bodo poslanci seznanili tudi s koncem parlamentarnega postopka za dopolnitev zakona o letalstvu, zakon o konverziji posojil v švicarskih frankih ter novelo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero je SDS želela uresničiti ustavno odločbo glede financiranja zasebnih šol.

Koleg predsednika DZ je danes sprejel tudi terminski program dela DZ za november. Na takratno sejo je med drugim uvrstil obravnavo predlogov novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost, s katerima Levica predvideva ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja.