c S
Renault odslovil glavnega izvršnega direktorja 11.10.2019 12:26 Pariz, 11. oktobra (STA) - Francoski avtomobilski proizvajalec Renault se je poslovil od glavnega izvršnega direktorja Thierryja Bolloreja. Ta je bil na čelu koncerna le devet mesecev, razloga za menjavo pa v kratki izjavi Renault ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bollore je za volan Renaulta sedel po odstavitvi dolgoletnega šefa Carlosa Ghosna. Tega so aretirali zaradi domnevnih finančnih malverzacij v partnerju Renaulta, japonskem Nissanu, prav tako naj bi sumljive prakse odkrili v Renaultu.

Upravni odbor je po današnji na hitro sklicani izredni seji podal le kratko izjavo, v kateri razloga za odstavitev Bolloreja ni navedel. Dodali so, da bo koncern začasno - do imenovanja novega glavnega izvršnega direktorja - vodila dosedanja glavna finančna direktorica Clotilde Delbos.

Bollore je Renault vodil ob novem predsedniku skupine Jean-Dominiqu Senardu. Slednji je v Renault prišel po aretaciji Ghosna, ki je novembra 2018 je pretresla poslovni svet in zaostrila odnose med Renaultom in Nissanom. Ob odstavitvi Ghosna so mnogi v Renaultu pozivali tudi k umiku Bolloreja, ki je bil pod Ghosnom od začetka leta 2018 glavni operativni direktor skupine.

Predstavniki francoske države, ki je s 15-odstotnim deležem največja delničarka v Renaultu, so jasno podprli prekinitev vseh vezi z Ghosnovo ero. "Danes je pomembna stabilnost zavezništva (z Nissanom), sposobnost osvajanja novih trgov in upravljanje v času prehoda k električnim vozilom," je za javno televizijo povedal transportni minister Jean-Baptiste Djebbari. "Povsem zaupamo Jean-Dominiqu Senardu, da bo predlagal ustrezno strategijo," je dodal.

Bollore je v četrtkovem pogovoru za poslovni časnik Echos potezo upravnega odbora, o kateri se je špekuliralo že ves teden, označil za povsem nepričakovani "udar".