c S
Evropske borze začele neenotno 11.10.2019 10:51 Frankfurt/Pariz/London, 11. oktobra (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel neenotno. Medtem ko so zelo optimistično razpoloženi vlagatelji v Frankfurtu, se osrednji indeks londonske borze zaenkrat znižuje.

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 0,67 odstotka nad izhodiščem. DAX se je v Frankfurtu zviševal za 1,13 odstotka, v Parizu je bil CAC 40 skromnejšega 0,39 odstotka nad gladino. V Londonu pa se je FTSE 100 zniževal, in sicer za 0,19 odstotka.

V ospredju pozornosti vlagateljev so trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko, ki potekajo v Washingtonu. Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek ocenil, da pogovori zaenkrat potekajo dobro. V Beli hiši namerava danes sprejeti namestnika kitajskega premierja in glavnega trgovinskega pogajalca Liu Heja.

Medtem se na nepričakovani izredni seji v Parizu sestaja upravni odbor avtomobilskega velikana Renault. Sejo so sklicali v četrtek, na njej pa naj bi razpravljali o "upravljanju skupine". Neuradno se obeta menjava glavnega izvršnega direktorja; to mesto od januarja zaseda Thierry Bollore. Renaultove delnice v Parizu trenutno pridobivajo dobra dva odstotka.

Tečaj evra ostaja nad mejo 1,1 dolarja. Zjutraj je bilo treba na frankfurtski borzi za en evro odšteti 1,1006 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,03 odstotka. Evropska centralna banka je v četrtek tečaj evra postavila pri 1,1030 dolarja.

V pozitivnem vzdušju se je izteklo trgovanje na azijskih borzah. Tokijska se je dvignila za 1,2 odstotka, seulska za 0,8 odstotka, sydneyjska pa za 0,9 odstotka. Hongkonška borza je pridobila 2,3 odstotka in šanghajska 0,3 odstotka.