c S
Odbor za finance o učinkih privatizacije Adrie Airways 11.10.2019 10:23 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Odbor DZ za finance bo danes zvečer na zahtevo poslanske skupine Levica razpravljal o učinkih privatizacije v primeru Adrie Airways, ki jo je država leta 2016 prodala nemškemu finančnemu skladu 4K. Družba je že pristala v stečaju, vlada pa še preigrava različne možnosti ukrepanja, od subvencioniranja povezav do ustanovitve nove družbe.

Levica je, še preden je šla letalska družba v stečaj, v zahtevi za sklic seje predlagala, da država preneha financirati oz. subvencionirati nemški sklad 4K Invest ter naj spodbija kupoprodajno pogodbo in vzpostavi novo podjetje, ki bo prevzelo delo Adrie Airways.

Predlagajo pa tudi ustanovitev novega podjetja, ki bi ga upravljali ali soupravljali zaposleni v Adrii Airways in bi bilo delno tudi v lastništvu zaposlenih. "Od Adrie so ostali samo delavci in njihovo znanje, to je tisto, kar je pomembno in moramo ohraniti," je pred dvema tednoma ob predstavitvi njihovih predlogov poudaril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in premier Marjan Šarec sta se v sredo sicer srečala s predstavniki sindikata prometnih pilotov, ki so jima predstavili vizijo nadaljnjega razvoja letalstva v Sloveniji.

Okrožno sodišče v Kranju je 2. oktobra začelo stečaj letalskega prevoznika, stečajni upravitelj Janez Pustatičnik pa je v ponedeljek začel delavcem vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Družba je imela na koncu po slovenski zakonodaji zaposlenih 523 ljudi, še 27 je bilo zaposlenih po švicarski zakonodaji.