c S
Johnson in Varadkar vidita pot do dogovora o brexitu 11.10.2019 06:41 Liverpool, 10. oktobra (STA) - Premierja Velike Britanije Boris Johnson in Irske Leo Varadkar sta po današnjih pogovorih blizu Liverpoola sporočila, da vidita pot do dogovora o brexitu, poročajo tuje tiskovne agencije. Varadkar je kasneje izrazil prepričanje, da bi lahko dosegli dogovor, na podlagi katerega bo Združeno kraljestvo lahko na urejen način zapustilo EU 31. oktobra.

"Oba še naprej verjameta, da je dogovor v interesu vseh. Strinjala sta se, da vidita pot do dogovora," sta premierja zapisala v skupnem sporočilu za javnost, ki ga je na Twitterju objavil Varadkar. Dodala sta, da so bili njuni pogovori "izčrpni in konstruktivni", v njihovem ospredju pa sta bila izziva carin in privolitve severnoirskega parlamenta.

V sporočilu še piše, da se bodo pogovori med EU in Združenim kraljestvom nadaljevali ter da bo Varadkar z vsebino današnjih pogovorov seznanil evropske uradnike.

"Mislim, da lahko dosežemo dogovor, sklenemo sporazum, ki bi Združenemu kraljestvu omogočil, da do konca oktobra na urejen način zapusti EU," je kasneje dejal Varadkar. "A ne hvali dneva pred večerom," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Srečanje britanskega in irskega premierja velja za enega zadnjih poskusov za dogovor pred vrhom unije prihodnji teden. V petek se bosta v Bruslju znova srečala še britanski minister za brexit Steve Barclay in pogajalec EU za brexit Michel Barnier.

Barnier je v sredo poudaril, da unija sedanjih britanskih predlogov ne more podpreti, saj so hipotetični in začasni, medtem ko je ločitveni sporazum z irskim varovalom, o katerem so se dogovorili z bivšo premierko Thereso May, operativna, pravno vzdržna in trajna rešitev. EU sicer še vedno ne izključuje možnosti dogovora.

Bruselj in London imata le še nekaj dni časa, da pred vrhom EU 17. in 18. oktobra dosežeta dogovor. Britanski poslanci so namreč sprejeli zakon, ki od vlade zahteva, da Bruselj v pismu formalno zaprosi za preložitev brexita, če britanski parlament do 19. oktobra ne bo potrdil ločitvenega sporazuma. Johnson je sicer dejal, da "bodo upoštevali zakonodajo in izstopili 31. oktobra" v vsakem primeru. Ob tem pa ni pojasnil, kako namerava doseči cilja, ki se zdita izključujoča.