c S
Pahor v Atenah z irskim kolegom o prihodnosti EU in brexitu 10.10.2019 14:27 Atene, 10. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Atenah sestal z irskim predsednikom Michaelom D. Higginsom. V pogovoru o prihodnosti EU in drugih aktualnih razmerah v svetu sta posebno pozornost posvetila brexitu. Pahor je izrazil solidarnost z Irsko in podporo prizadevanjem za urejen brexit, saj je v interesu Združenega kraljestva in EU.

Slovenski predsednik je znova poudaril, da Slovenija podpira le tak dogovor, s katerim bi se strinjala tudi Irska oziroma le tako pravno delujočo rešitev, s katero bi se izognili trdemu režimu meje na Irskem, zaščitili celotno otoško gospodarstvo in ohranili celovitost enotnega trga na Irskem. V zvezi s tem v celoti podpiramo pristop Evropske komisije in glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja, je dodal.

Higgins je uvodoma spomnil, da se bo irski premier Leo Varadkar prav danes sestal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom na pogovorih o brexitu in da seveda vsi spremljamo razvoj dogodkov v dneh pred koncem meseca, ko naj bi Združeno kraljestvo izstopilo iz povezave, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednika sta se strinjala, da je Evropska unija na razpotju in da so o njeni prihodnosti potrebni resni premisleki. Pri tem je irski predsednik omenil, da sam zagovarja t. i. eko-socialno politično ekonomijo, ki po njegovem lahko okrepi Evropsko unijo.

V pogovoru sta dvostranske odnose med državama ocenila kot prijateljske in brez odprtih vprašanj. Zavzela sta se za vsestransko intenziviranje odnosov med državama tudi v prihodnje in predsednik Pahor je predsednika Irske povabil, da obišče Slovenijo.

Irska je po obsegu zunanje trgovine 39. zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Letos je trend pozitiven. Blagovna menjava je v prvih šestih mesecih letošnjega leta znašala 97,5 milijona evrov. Od tega je izvoz znašal 22,8 milijona evrov.

Predsednik Pahor se danes in v petek mudi v Atenah, kjer se bo udeležil srečanja predsednikov 13 držav članic EU t. i. skupine Arraiolos.

Danes popoldne pa bo nastopil na atenskem forumu o demokraciji, ki ga v grški prestolnici vsako leto prireja časnik New York Times in katerega pokrovitelj je grški predsednik Prokopis Pavlopulos. Namenjen je razpravam o stanju demokracije v svetu in iskanju odgovorov na vprašanja razvoja demokracije in demokratičnega odločanja. Na forumu sodelujejo politični voditelji, eksperti, poslovneži in novinarji.

Cilj letošnjega, 7. Atenskega foruma, je iskati alternativne oblike vladanja. Tema je Ponovno odkritje demokracije - novi modeli za spreminjajoči se svet. Predsednik Pahor bo na forumu nastopil v okviru pogovora s predsednikom, ki ga bo vodil ugledni novinar New York Timesa Steven Erlanger, so sporočili iz predsednikovega urada.