c S
Goulardova znova v defenzivi pred očitki glede njene integritete in velikosti resorja 10.10.2019 13:00 Bruselj, 10. oktobra (STA) - Francozinja Sylvie Goulard, kandidatka za komisarko za notranji trg, se je tudi na popravnem izpitu v Evropskem parlamentu v Bruslju v glavnem branila pred očitki - tako glede etičnosti njene kandidature kot glede velikosti resorja. Kljub temu v Bruslju neuradno prevladuje mnenje, da ne bo padla. Odločitev se pričakuje popoldne.

Razen iz njene liberalne politične družine so tudi na dodatnem zaslišanju z vseh strani deževali očitki - bodisi v povezavi z vprašanjem njene integritete zaradi preiskave evropskega urada za boj proti goljufijam Olaf in zajetnih honorarjev za delo za think tank v času, ko je bila evropska poslanka, bodisi glede velikosti in vprašljive obvladljivosti njenega resorja.

V vrstah desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) in zelenih so znova opozorili na problem dvojnih standardov - kako je mogoče, da je zaradi očitkov glede napačne porabe sredstev Evropskega parlamenta v času mandata evropske poslanke odstopila kot francoska obrambna ministrica, obenem pa je zdaj primerna za evropsko komisarko.

Goulardova je znova poudarila, da ni bila nikoli obtožena ter da velja domneva nedolžnosti, dokler ni dokazana krivda. Prav tako je znova izpostavila, da je odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve presodil, da v njenem primeru ne gre za navzkrižje interesov. Če bi bila obsojena, pa bi seveda sledile posledice, torej bi odstopila, je dejala.

Evropski poslanci ji očitajo tudi mastne zaslužke za njeno delo za think tank ameriškega in nemškega državljana Nicolasa Berggruena, ki ga je opravljala vzporedno s svojim delom evropske poslanke. Goulardova je "globoko obžalovala", da te dveletne dejavnosti mečejo senco na njeno integriteto, neodvisnost in celotno dosedanje delo.

Socialdemokrati pa so danes postavljali pod vprašaj ogromnost njenega resorja, ki vključuje različna področja, kot so mediji in obramba, ter jo spraševali, kako ga bo obvladala. Odgovorila je, da ni edina, ki ima težek resor, da je ključno timsko delo ter da bo svoje resorje obravnavala kot svoje tri otroke, torej poskušala se bo posvečati vsem z enako pozornostjo.

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je med zaslišanjem tvitnila, da je tudi ob tej drugi priložnosti nastop Goulardove neprepričljiv. Odgovori glede vsebine resorja so po njeni oceni šibki, še šibkejši pa so, ko gre za odgovore na vprašanja v povezavi z njeno osebno integriteto.

Čeprav so parlamentarni viri pred zaslišanjem ocenjevali, da je Goulardova kot kandidatka francoskega predsednika Emmanuela Macrona "prevelika, da bi lahko padla", se je Francozinja tudi na drugem zaslišanju soočala z ostrimi kritikami, ki so padale tako s strani proevropskih skupin kot s strani evroskeptikov in skrajne desnice.

Francozinji je novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zaupala močan resor, ki vključuje tudi obrambno industrijo, zato jo imenujejo tudi "superkomisarka". Še vedno jo preiskuje evropski urad za boj proti goljufijam Olaf zaradi očitkov glede napačne porabe sredstev Evropskega parlamenta.

Po tem dodatnem zaslišanju bodo koordinatorji dveh ključnih pristojnih odborov - za notranji trg in varstvo potrošnikov ter za industrijo, raziskave in energijo - na sestanku ob 14. uri znova poskušali zbrati dvotretjinsko večino, ki je potrebna za potrditev. Če je ne bo mogoče doseči, bodo v odborih o kandidatki odločali z navadno večino. Odbor za notranji trg ima 45 članov, odbor za industrijo pa 72.

Pristojni odbori so po neuradnih informacijah doslej pozitivno ocenili 23 od 24 že zaslišanih kandidatov, med njimi tudi slovenskega kandidata Janeza Lenarčiča.

Že pred zaslišanji so evropski poslanci zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija in Romunko Rovano Plumb. Nova kandidata uradno še nista potrjena, tako tudi niso znane podrobnosti glede njunih zaslišanj.