c S
Vlada potrdila poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os 10.10.2019 10:59 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji potrdila besedilo predloga poroštvenega zakona za projekta drugi tir in tretja razvojna os. S poroštvom bodo obrestne mere posojil, ki jih bosta za izvedbo projektov najeli družbi Dars in 2TDK bistveno nižje, so na družbenem omrežju Twitter zapisali na vladi.

Ob potrditvi zakona je vlada še zapisala, da drugi tir med Divačo in Koprom in tretja razvojna os ostajata prioriteti vlade.

Ministrstvo za infrastrukturo je za projekt drugi tir Divača-Koper na podlagi sprejetega investicijskega programa predlagalo državno poroštvo v višini 417 milijonov evrov, za 3. razvojno os pa poroštvo do višine 714 milijonov evrov, so poleti, ko so predlog zakona poslali v medresorsko usklajevanje, v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Ocenjeno poroštvo za 3. razvojno os po navedbah ministrstva na podlagi investicijskih programov za odseka Novo mesto-Osredek in Velenje-Slovenj Gradec, na podlagi predinvesticijske zasnove za odsek Osredek-Maline ter na podlagi analize stroškov in koristi za odsek Šentrupert-Velenje predstavlja do 50 odstotkov ocenjene vrednosti investicije.

S poroštvom države bo zadolževanje Darsa ugodnejše in bo projekt tretje razvojne osi zanje cenejši, kar pomeni, da se s tem dosega večjo učinkovitost pri porabi denarja, ki ga Dars zbere od uporabnikov cestninskih cest. Enako velja tudi za 2TDK in ekonomičnost izvedbe projekta Divača-Koper, so tedaj izpostavili na ministrstvu.