c S
Zapisnik zadnjega zasedanja centralne banke ZDA kaže na ostre delitve 10.10.2019 09:26 Washington, 10. oktobra (STA) - Zapisnik razprave z zadnjega zasedanja Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC), ki je potekalo 17. in 18. septembra, kaže na velike delitve glede politike nižanja obrestnih mer. FOMC je septembra znižal ključno obrestno mero na raven med 1,75 do 2,0 odstotka, znižanje je podprlo sedem članov, trije so bili proti.

Proti znižanju obrestne mere, to so skrčili za 0,25 odstotne točke, sta glasovala predsednika Federal Reserve Kansas Cityja Esther George in Bostona Eric Rosengren. Za polodstotno znižanje ključne obrestne mere pa se je medtem zavzel predsednik Federal Reserve S. Louisa James Bullard. Povzetek razprav kaže, da je bilo na eni in drugi strani še več članov FOMC.

To pomeni, da je prišlo do redke tri-stranske delitve, kar bo predsedniku Federal Reserve Jeromu Powellu otežilo ohranjanje enotnosti pri denarni politiki. To je tudi nekoliko zasenčilo pričakovano novo 0,25-odstotno znižanje ključne obrestne mere na raven med 1,50 do 1,75 odstotka, kar naj bi se zgodilo na zasedanju FOMC konec meseca.

V ozadju je še predsednik ZDA Donald Trump, ki zahteva kar negativne obresti, njegove trgovinske politike pa so skupaj z ohlajanjem svetovne gospodarske rasti razlog, da FOMC sploh niža obrestne mere.

Zapisnik septembrskega zasedanja kaže tudi, da so govorili o morebitnem ponovnem višanju bilance Federal Reserve, ki je narasla v času zadnje krize pred desetletjem na 4500 milijard dolarjev, ker centralne banke skrbi kratkoročno zagotavljanje likvidnosti. O tem še niso sprejeli sklepa.