c S
Na kratko iz gospodarstva 09.10.2019 18:38 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nekdanji atlet Sašo Apostolovski se je odločil prodati v Sloveniji in na Hrvaškem razvejano verigo z obutvijo Mass, ki obsega 50 prodajaln in zaposluje 380 delavcev. Zakaj se je odločil prodati Mass, v katerem prek podjetja Ponds obvladuje 85-odstotni lastniški delež, Apostolovski ni hotel povedati. Od leta 2017 so solastnice Massa s po petodstotnim lastniškim deležem še tri družbe: Resource v lasti Uroša Ovna, Kern Mass v lasti Boruta Kerna in Ober trade v lasti Petra Oberžana. Apostolovski je direktor Massa, Oven, Kern in Oberžan pa so prokuristi družbe. Kern in Oberžan sta tudi direktorja hrvaške hčerinske družbe Mass shoes, je danes poročal časnik Dnevnik.

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes začelo stečaj nad podjetjem Litostroj specialna livarna, katerega glavna dejavnost je litje velikih, po meri narejenih ulitkov predvsem iz jekla in ki je nastalo na ruševinah družbe Litostroj jeklo, je razvidno iz objave na Ajpesu. Potem ko je upravitelj Branko Mavrič minuli teden na sodišče vložil ugovor proti vodenju postopka, ki ga je sicer podjetje predlagalo samo, ter predlagal, da se postopek prisilne poravnave ustavi in izda sklep o začetku stečajnega postopka, je družba zdaj sama umaknila predlog za začetek prisilne poravnave. Mavrič se je tako iz upravitelja prisilne poravnave prelevil v stečajnega upravitelja. Ustanovitelj podjetja Ljubomir Gajić je sedež družbe leta 2017 po nedavnem pisanju Dnevnika registriral na istem naslovu, kot ga ima Litostroj jeklo, nedolgo zatem pa je družba prešla v last družbe KO Marguč. Stroje in proizvodno halo je pridobilo na podlagi odkupov premoženja in terjatev v postopku prisilne poravnave Litostroja jeklo. Na podjetje so prezaposlili okoli 100 nekdanjih delavcev Litostroja jeklo, a se je v dveh letih znašlo v finančnih težavah.

Podjetje za miniranje, eksploatacijo rudnin, vrtanje in opremo Minervo je na spletni strani Ljubljanske borze objavilo informacijo o spremembi pomembnih deležev. Delež v podjetju se je pod prag petih odstotkov pomembnega deleža glasovalnih pravic zmanjšal delničarjema Matevžu Turku in Vojku Revni, na drugi strani je Miran Lavrenčič pridobil 10,49 odstotka vseh delnic družbe Minervo.