c S
Vlada o proračunskem načrtu 2020 10.10.2019 06:21 Ljubljana, 10. oktobra (STA) - Člani vlade se bodo danes seznanili z osnutkom proračunskega načrta, v katerem je začrtana smer fiskalne politike v prihodnjem letu, države članice območja evra pa ga morajo vsako leto posredovati Evropski komisiji. Vlada bi lahko danes tudi opredelila zasnovo državnega turističnega sklada in pa obravnavala poroštveni zakon za tretjo razvojno os.

Skladno z določbami za spremljanje in ocenjevanje osnutkov proračunskih načrtov ter zagotavljanje zmanjšanja čezmernega primanjkljaja držav članic v območju evra morajo vse članice Evropski komisiji najpozneje do 15. oktobra posredovati osnutke proračunskih načrtov. V njih predstavijo glavne usmeritve in elemente glede javnofinančnih ciljev in ukrepov za prihodnje leto pred sprejemom v nacionalnih parlamentih.

Predlog proračuna za prihodnje leto, pa tudi za leto 2021, je sicer ta teden začel parlamentarno pot. Do 18. oktobra ga bodo obravnavala delovna telesa DZ, na katerih bodo poslanci lahko vlagali dopolnila. Zatem bo imela vlada do 6. novembra čas, da na osnovi razprav in vloženih dopolnil pripravi dopolnjen predlog obeh proračunov, ta pa naj bi nato potrjeval DZ predvidoma na redni novembrski seji.

Vlada bi lahko danes sprejela dopolnitev letnega načrta upravljanja za področje turizma, ki bo prinesla zasnovo za državni turistični sklad. Ta naj bi nastal iz namenske družbe, na katero je DUTB prenesla družbi Istrabenz Turizem in Thermana, nanj pa bi turistične naložbe prenesli še drugi državni upravljavci.

Korošci pa pričakujejo, da bo vlada danes obravnavala obravnavala predlog poroštvenega zakona za tretjo razvojno os. Če tega ne bo storila, grozijo s protestom, napovedanim za 17. oktober.