c S
Nadaljevala se bodo trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko 10.10.2019 06:16 Washington, 10. oktobra (STA) - Trgovinski pogajalci dveh največjih svetovnih gospodarstev, ZDA in Kitajske, bodo danes nadaljevali pogovore. Medtem ko naj bi se Peking zavzemal za delni trgovinski sporazum, ki bi ustavil proces zviševanja carin na kitajsko blago na poti v ZDA, nič ne kaže, da je ameriški predsednik Donald Trump pripravljen popuščati.

V ZDA bo danes pripotovala kitajska delegacija s trgovinskim predstavnikom in namestnikom premierja Liu Hejem na čelu. V ameriških pogajalskih vrstah bosta medtem tudi ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in finančni minister Steven Mnuchin.

Uradno bodo na dnevnem redu teme prisilnega prenašanja tehnologije, pravic intelektualne lastnine, storitev, necarinskih trgovinskih ovir, kmetijstva in uresničevanja obljub, je ta teden sporočila Bela hiša. Do pogovorov prihaja le nekaj dni pred tem, ko naj bi v veljavo stopil nov sveženj visokih carin ZDA na kitajski uvoz.

S 15. oktobrom naj bi namreč ZDA uvedle zvišanje carin na 250 milijard dolarjev vreden uvoz iz Kitajske. 25-odstotne carine, ki že veljajo na različne izdelke, naj bi takrat dvignili na 30 odstotkov.

Ameriški Bloomberg in britanski Financial Times sta v sredo poročala, da je Kitajska pripravljena sprejeti delni trgovinski sporazum, če se Trump odreče nadaljnjemu uvajanju carin. V zameno naj bi Kitajska pristala na nekatere nebistvene zahteve ZDA, kot so kupovanje ameriških kmetijskih proizvodov. "Liu He prihaja z resnimi ponudbami, to ni prazen obisk," je svoj vir citiral Financial Times.

Vprašanje pa je, ali je tak delni sporazum lahko sprejemljiv za Trumpa. Ta teden je ameriški predsednik vztrajal, da si želi težave reševati z eno potezo. "Tako daleč smo že prišli. Dobro nam gre. Precej raje bi velik dogovor in mislim, da na to tudi ciljamo," je odgovoril na vprašanje novinarjev, če bi bil pripravljen sprejeti delni dogovor.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so se še zaostrili ta teden, potem ko so ZDA zaradi "brutalnega zatiranja" etničnih manjšin uvedle sankcije proti 28 kitajskim podjetjem ter omejile izdajanje viz uradnikom kitajske vlade in komunistične partije. Poleg tega naj bi razmišljale o omejitvi oz. celo popolni prepovedi dotoka ameriškega kapitala v kitajska podjetja.