c S
Tudi Grčija se je zadolžila po negativnih obrestnih merah 09.10.2019 15:06 Atene, 09. oktobra (STA) - Grčija, ki je v zadnjem desetletju potrebovala tri mednarodne programe pomoči, se je pridružila vrsti držav, ki so se zadolžile po negativnih obrestnih merah. Atene so izdale trimesečne zakladne menice z zahtevano donosnostjo -0,02 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pred nekaj minutami so me obvestili, da si je Grčija prvič v zgodovini izposodila denar po negativni obrestni meri," je v parlamentu danes dejal grški premier Kiriakos Micotakis. Na ta način si je Grčija izposodila 487,5 milijona evrov.

Nazadnje, ko je najbolj zadolžena država v območju z evrom izdala zakladne menice s trimesečno ročnostjo, to je bilo avgusta, je bila obrestna mera pri 0,095 odstotka.

Vse več držav prodaja dolžniške papirje po negativnih obrestnih merah. To pomeni, da investitorji dejansko plačujejo vladam, da te sprejmejo njihov denar. Med razlogi za to sta monetarna politika Evropske centralne banke ter krepitev strahov pred globalno recesijo. Tako Nemčija kot Francija sta uspeli v zadnjem obdobju 10-letne državne obveznice izdati z negativno obrestno mero.

Hkrati pa je negativna obrestna mera za Grčijo dokaz večjega zaupanja v prihodnost grškega gospodarstva, ki naj bi prihodnje leto raslo po 2,8-odstotni stopnji.

Zahtevana donosnost na 10-letne grške obveznice je v začetku desetletja na sekundarnem trgu presegla 40 odstotkov, zaradi česar je bila vlada v Atenah prisiljena zaprositi za mednarodno pomoč. V torek je Grčija 10-letne obveznice izdala z 1,5-odstotno donosnostjo za vlagatelje.

Grško gospodarstvo okreva po hudi krizi, ki je bila tudi posledica strogih varčevalnih ukrepov, ki so jih zahtevali mednarodni posojilodajalci. Vlada v dogovoru z njimi tudi strogo nadzoruje javne finance. Stroški zadolževanja so se zato za Grčijo znižali, a ostajajo precej nad ravnijo drugih držav.