c S
OECD za poenoten pristop k obdavčitvi digitalnih velikanov 09.10.2019 14:05 Pariz, 09. oktobra (STA) - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila priporočila za uvedbo obdavčitve digitalnih velikanov, v katerih izpostavlja pomen poenotenega pristopa. Kot so opozorili v OECD, bi unilateralno ravnanje škodovalo "že tako krhkemu globalnemu gospodarstvu". Želijo si, da bi države skupni dogovor sprejele že prihodnje leto.

Predlog OECD, ki ga bo organizacija uradno predstavila na srečanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20 prihodnji teden v Washingtonu, predvideva prenos pravice do obdavčitve na države, ki digitalnim velikanom - v tem kontekstu gre predvsem za ameriške družbe Google, Apple, Facebook in Amazon - predstavljajo pomembne trge.

Takšne družbe svoje sedeže namreč pogosto registrirajo v državah, kjer so davki nižji, visoke dobičke pa nato ustvarjajo tudi v drugih državah.

Pristop po navedbah OECD združuje glavne elemente treh predlogov obdavčitve, ki so jih pripravile članice OECD. Kot so pojasnili, gre za poenoten pristop, ki je ključen za uspešno delovanje sistema obdavčitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Uspelo nam je doseči pomemben napredek pri naslavljanju davčnih izzivov, ki izhajajo iz digitalizacije gospodarstva. Nadaljevati želimo v smeri rešitve, ki bo temeljila na medsebojnem soglasju in do leta 2020 reformirala mednarodni davčni sistem," je poudaril generalni sekretar OECD Angel Gurria.

Če EU do konca prihodnjega leta dogovora ne bo uspelo doseči, bo to po njegovih besedah močno povečalo tveganje za unilateralno ravnanje posameznih držav članic, ki bi "negativno vplivalo na že tako krhko globalno gospodarstvo". "Ne smemo dovoliti, da se to zgodi," je poudaril.

Pri pozivih k obdavčenju digitalnih velikanov je najglasnejša Francija, ki je julija tudi že sprejela zakon za uvedbo davka na nekatere prihodke velikih tehnoloških podjetij. Zakon določa triodstotni davek na prihodke tehnoloških podjetij, ki v svetu z digitalnimi dejavnostmi letno ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v Franciji pa več kot 25 milijonov evrov.

Poteza Francije, ki je zakonodajo sprejela na lastno pest, je tudi posledica nesoglasja med državami, kako obdavčiti takšna podjetja. Njihovi predlogi so namreč različni, so se pa velika svetovna gospodarstva strinjala, naj OECD pripravi predlog, ki bo predstavljal osnovo za pogajanja na ravni G20.

Čeprav zakon ne omenja specifičnih podjetij, se ga je prijela oznaka gafa - po začetnicah ameriških velikanov Google, Apple, Facebook in Amazon. Ameriški predsednik Donald Trump francoskemu zakonu in vsem morebitnim drugim obdavčitvam ameriških tehnoloških podjetij pričakovano ostro nasprotuje. Franciji je tako že zagrozil s povračilnimi ukrepi.