c S
Delavci Aruma ne morejo računati na poplačilo terjatev 09.10.2019 14:05 Murska Sobota, 09. oktobra (STA) - Nekdanji zaposleni tekstilnega podjetja Arum v stečaju so prijavili za 1,5 milijona evrov terjatev, od tega za 1,3 milijona prednostnih, vendar na poplačilo ne morejo računati. Najprej bosta poplačana Furs in jamstveni sklad, od katerega so delavci že dobili del poplačila.

Rok za prijavo terjatev do Aruma v stečaju se je sicer iztekel v torek, skupna vrednost vseh terjatev do Aruma pa še ni znana.

Obseg premoženja je zelo majhen. Vrednost osnovnih sredstev in opreme je okoli 330.000 evrov, skupaj z materiali in pisarniško opremo stečajni upravitelj Igor Bončina ne more računati na več kot 350.000 evrov. V tem je tudi razlog, da 1,3 milijona prednostnih terjatev ne bo poplačanih.

Kot je Bončina danes povedal za STA, je na dolžnikovem premoženju hipoteka Finančne uprave (Furs) v višini okoli 60.000 evrov. To pomeni, da bo z unovčenim dolžnikovim premoženjem, to je stroji in napravami, najprej poplačal Furs, šele preostanek bo šel za poplačilo prednostnih terjatev delavcev.

Ker pa so ti od jamstvenega sklada že dobili poplačila, je v njihovo terjatev vstopil jamstveni sklad in od višine unovčenega premoženja bo odvisno, ali bodo delavci iz naslova prednostnih terjatev še deležni kakšnega poplačila. Najprej bo torej poplačan jamstveni sklad.

Sicer pa je Bončina poudaril, da so se delavci ob začetku stečajnega postopka v juliju, ko so sodelovali pri končevanju del, zelo dobro odrezali. Do 30. julija so namreč obdržali vse delavce, da so lahko končali obveznosti iz naslova nedokončanih del v proizvodnji. "Vsa dela so bila v celoti končana, gotovi izdelki tudi poslani končnim kupcem v tujini, dela so bila tudi v celoti plačana," je povedal.

Po 31. juliju so delo najprej nadaljevali z 18 delavci, nato se je njihovo število zmanjšalo na 15. Od četrtka jih bo ostalo le še pet, od tega trije za potrebe stečajnega postopka in unovčevanje osnovnih sredstev, dva pa v trgovini, kjer prodajajo zaloge gotovih izdelkov.

Na vprašanje, zakaj je bil doslej med zaposlenimi tudi lastnik Aruma Dušan Gomboc, je Bončina odgovoril, da mu je Gomboc zelo veliko pomagal pri razporeditvi in sortiranju strojev, da je potreboval njegovo pomoč pri demontaži strojev in preselitvi, predvsem pa v drugi polovici julija za dokončanje proizvodnje.

"Če dolžnik Arum ne bi dokončal izdelkov, bi stranke oz. kupci imeli tožbeni zahtevek za izgubo dobička, nedokončanih oziroma nesestavljenih izdelkov pa ne bi bilo mogoče unovčiti. Tako znanje ima poleg Gomboca le še redko kdo," je pojasnil Bončina.

Posebnost Aruma v stečajnem postopku je, da ni imel svojih nepremičnin, dejavnost je opravljal v najetih poslovnih prostorih na 18.000 kvadratnih metrih površin, najet je bil tudi del osnovnih sredstev, torej šivalnih, likalnih in drugih strojev.

Osnovna sredstva, ki pa jih je dolžnik zadnja štiri leta odkupil, je bilo treba demontirati, odstraniti iz najetih poslovnih prostorov in znova skladiščiti v drugih najetih poslovnih prostorih za nadaljnjo prodajo, je pojasnil Bončina in dodal, da so stroji pregledani, brezhibni in konzervirani.

Predvideva, da bo v prihodnjih mesecih ta sredstva tudi unovčil. Kdaj točno, še ni mogel povedati. Ugotavlja pa, da je trg s temi stroji v Evropi prenasičen in bo najbrž moral poiskati ustrezne kanale za prodajo zunaj Evrope.

Za četrtek je bila predvidena dražba za prodajo reprodukcijskega in pomožnega materiala, ki je ostal tudi od nekdanje Mure. Nekaj interesentov si je ponudbo sicer ogledalo, vendar nihče ni plačal varščine.