c S
Evropske borze z rastjo 09.10.2019 10:54 Frankfurt/Pariz/London, 09. oktobra (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah teče v znamenju rasti osrednjih indeksov. Vlagatelji pričakujejo objavo zapiskov zadnjega srečanja ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki bi lahko razkrili več o bodoči smeri monetarne politike v ZDA. V ospredju so tudi trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil nekaj čez 10. uro po srednjeevropskem času 0,30 odstotka nad gladino. V Frankfurtu je DAX pridobival 0,45 odstotka in v Parizu CAC 40 0,22 odstotka. FTSE 100 je bil v Londonu 0,24 odstotka višje kot ob koncu torkovega trgovanja.

Tečaj evra se je znižal za 0,16 odstotka na 1,0955 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v torek postavila pri 1,0986 dolarja.

Azijske borze so večinoma končale v rdečem, potem ko so ZDA pred četrtkovim začetkom novega kroga trgovinskih pogajanj z ZDA zaostrile situacijo s sankcijami proti kitajskim podjetjem in politikom zaradi "brutalnega zatiranja" etničnih manjšin.

Tokijska borza je zdrsnila za 0,6 odstotka, sydneyjska za 0,7 odstotka, singapurska za 0,8 odstotka, v Taipeiju pa so vlagatelji vknjižili več kot enoodstotne padce. V rdečem so bile tudi borze v Manili, Wellingtonu in Džakarti, medtem ko je bila seulska borza zaradi praznika zaprta. V Hongkongu je osrednji indeks izgubil 0,8 odstotka, šanghajska borza pa je bila med redkimi odeta v zeleno; pridobila je 0,4 odstotka.