c S
Upravni odbor GZS s Šabedrom o problemih zdravstva 09.10.2019 07:11 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Člani upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na današnji seji gostili ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki jim je predstavil aktualne probleme na področju zdravstva. V razpravi so ministra največkrat opozorili na naraščanje bolniške odsotnosti z dela. Po njihovi oceni politika na tem področju zamuja s sistemskimi ukrepi.

Razpravljavci so ocenili, da je naraščanje zdravstvenega absentizma tudi posledica "enostavnosti pridobivanja bolniške zaradi preobremenjenosti primarnega zdravstva". Po njihovem mnenju Slovenija na tem področju v primerjavi z drugimi državami članicami Evropske unije ostaja "preveč darežljiva", kar se kaže tudi v dopustnosti neomejene bolniške odsotnosti z dela.

Minister Šabeder je v odgovoru postregel s podatkom, da je velik porast stroškov zaradi začasne odsotnosti z dela, ki gredo v breme zavoda za zdravstveno zavarovanje, opazen zlasti po letu 2015. Njihov delež v zdravstveni blagajni znaša že 13 odstotkov. V javnem sektorju letno zaradi absentizma beležijo 20 izgubljenih dni na zaposlenega, v gospodarstvu pa 11.

V upravnem odboru GZS so bili kritični tudi do po njihovi oceni slabega dostopa do zdravstvene oskrbe in pomanjkljive organizacije zdravstvene mreže. Prav tako so razpravljavci podvomili o racionalnosti porabe zdravstvenega denarja. Slišati je bilo vprašanje, "kje so rezultati referenčnih ambulant, za katere so šli milijoni evrov".

Šabeder je odvrnil, da slovenski zdravstveni sistem "vendarle ni tako slab, kot ga želijo prikazati mnogi v državi". Po njegovih besedah ima naša država eno največjih enakosti pri dostopu do zdravstvene oskrbe. Pomemben del tega je vsekakor tudi visoka stopnja dostopnosti do novih metod zdravljenja, zdravil in medicinskih pripomočkov.

V zvezi s porabo zdravstvenega denarja je Šabeder znova poudaril, da sanacija poslovanja bolnišnic ostaja med osrednjimi prioritetami ministrstva za zdravja, pri čemer je opazen trend zmanjševanja izgube. Po podatkih za prvih šest mesecev letošnjega leta so tako imele bolnišnice skupaj izgubo v višini nekaj manj kot 5,3 milijona evrov.

Manj od pričakovanega se je razprava dotaknila nameravane ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prevladalo je stališče, da gre za temo, ki že in bo tudi v prihodnje "zelo razburjala javnost". V upravnem odboru GZS zato z nestrpnostjo pričakujejo končni vladni predlog zakonskih sprememb na tem področju. Šabeder ga je obljubil za letošnji december.

Nekaj razpravljavcev je izrazilo pričakovanje, da bodo prihodki v zdravstveno blagajno v prihodnje "bolj diverzificirani", na kar je Slovenijo opozorila tudi Evropska komisija. Šabeder je tudi tokrat zagotovil, da je zakonski predlog, ki ga pripravljata ministrstvi za zdravje in za finance, za razliko od predloga Levice "pragmatičen in zagotavlja vzdržen sistem financiranja".

Tema razprave so bile tudi čakalne dobe, ki po mnenju delodajalcev "le še prilivajo ogenj na problem absentizma". Minister je postregel s podatkom, da je 1. avgusta letos na prvi pregled čakalo 82.761 pacientov, od teh 42 odstotkov nad dopustno dobo. V vrsti za terapevtsko-diagnostične storitve jih je bilo 106.676, od teh 38 odstotkov nad dopustno dobo.

Sicer so člani upravnega odbora GZS sprejeli sklep, da bodo vodstvi ljubljanske in mariborske medicinske fakultete pozvali k povečanju števila vpisnih mest za študente.