c S
Na kratko iz gospodarstva 09.10.2019 07:11 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bi po pisanju časnika Delo vstopila v lastništvo Deželne banke Slovenije (DBS). Ideja naj bi bila, da se po prodaji treh največjih bank poskuša oblikovati slovenski bančni steber. Predstavniki DUTB so se po informacijah časnika že pogovarjali z nekaterimi lastniki DBS o odkupu njihovega deleža v banki. Po nekaterih ocenah, ki jih navaja Delo, se je predsednik upravnega odbora DUTB Tomaž Besek povezal z glavnim predstavnikom zadružnih lastnikov DBS Petrom Vriskom, ki je tudi prvi nadzornik DBS. Vrisk ima tudi javno izražena nesoglasja z drugima dvema večjima lastnikoma, KD Group in Skupino Prva, vstop DUTB v lastništvo DBS pa naj bi ga spet okrepil. Medtem ko na DUTB teh informacij ne komentirajo, pa je gospodarski minister Zdravko Počivalšek za časnik odgovoril, da je za slovensko gospodarstvo pomembno, da ima banko, ki bo koristna za razvojne politike države, in pri tem izpostavil SID banko. Obenem pa ima država po njegovih besedah še nekaj možnosti, da "ohrani tudi kakšno slovensko poslovno banko in jo naredi močnejšo".

Mednarodno nepremičninsko svetovalno podjetje S-Invest je v časniku Finance objavil vabilo k oddaji ponudbe za nakup zemljišča površine 8057 kvadratnih metrov v industrijski coni Šiška ob poslovni stavbi, v kateri med drugim domujeta Statistični urad RS in Nacionalni preiskovalni urad. Na zemljišče je vezano gradbeno dovoljenje za gradnjo sedemnadstropne poslovne stavbe s 338 pripadajočimi parkirnimi mesti. Okvirna cena je 3,5 milijona evrov, za zemljišče pa je bil že plačan komunalni prispevek v višini skoraj 644.000 evrov. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb je 4. november.

Medijska hiša Delo bo letos že tretjič zapored razglasila Delovo podjetniško zvezdo. Lani se je s to nagrado okitilo podjetje Polycom iz Poljanske doline. Letošnji nominiranci, ki se potegujejo za naziv, so po presoji uredništva Dela in poslovnega tednika Svet kapitala podjetja Adheziv, A-soft, Avant car, Controlmatik ABW, Inea, Intra lighting, Plastika Skaza, Real security, Robeta in SAP. Zmagovalca bo zdaj izbrala strokovna komisija, nagrado pa bodo podelili 7. novembra na Brdu pri Kranju. Za podjetniško zvezdo lahko prek spletne glasovnice glasujejo tudi bralci, tisti z največ podpore pa bo dobil posebno priznanje. Lani so bralci za svojo zvezdo izbrali podjetje Vasco iz Šenčurja.

Pod okriljem javne agencije Spirit je pred dnevi v avstrijskem Salzburgu potekal t.i. Dan slovenskih dobaviteljev, na katerem je 19 slovenskih podjetij (Bimed, Bufo eko, Dana, DrobTinka, Eta Kamnik, Gea, Gorki Chili, Ilirija, Makra Cosmetics, Odori, Oljarna Kocbek, Petlja, Presad, Proconi, Štorklja, TKI Hrastnik, Tosama, Viny Greta in Žito) predstavilo svoje izdelke predstavnikom skupine Spar, ki velja za najhitreje rastočega avstrijskega trgovca z živili. Namen dogodka je bil povečati prepoznavnost slovenskih podjetij, ki poslujejo v živilski in industriji izdelkov široke porabe ter preveriti možnosti uvrstitve slovenskih izdelkov na prodajne police avstrijskega Spara, so danes sporočili iz Spirita.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavila, da je pri nadzoru nad izpolnjevanjem obveznosti objave revidiranih letnih poročil ugotovila, da brežiška družba Nika ni objavila poročila za 2018, zato je sredi maja izdala odredbo, s katero ji je odredila objavo dokumenta. Po pojasnilih, ki jih je Nika posredovala agenciji, je do nastale situacije med drugim prišlo zaradi likvidnostnih težav podjetja, ki onemogočajo izvedbo revidiranja letnega poročila za lani ter tudi izvedbo vseh ostalih aktivnostih, povezanih z zagotavljanjem informiranja investicijske javnosti. Družba je ATVP še pojasnila, da bo poskušala z dezinvestiranjem dolgoročnih naložb oz. nepremičnin rešiti likvidnostne težave.

Zaposlitveni portal MojeDelo.com in podjetje Petrol pozivata k udeležbi na prvem virtualnem hekatonu MojeDelo.com, na katerem se lahko ujamejo idealni potencialni zaposleni in zaposlovalci, tudi onkraj slovenskih meja. Kot so sporočili, bo izziv prvega virtualnega hekatona MojeDelo.com prav Petrolova aplikacija za prevoze, ki bo uporabnikom omogočala iskanje različnih oblik transporta ali kombinacij transporta na poti od točke A do točke B. Svojo idejo lahko udeleženci oddajo do 14. oktobra.

Nadzorni svet Abanke se je na današnji seji seznanil z osnutkom finančnega plana skupine Abanka za leto 2020 in s finančnimi izkazi do leta 2022, je uprava banke sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Slovenska družba Elaphe, ki proizvaja kolesne (angl. in-wheel) električne motorje, je z ameriškim proizvajalcem električnih avtomobilov Aptera Motors sklenila partnerstvo, po katerem bo Aptera, znana po izdelavi učinkovitih, aerodinamičnih vozil, proizvajala vozila z Elaphejevim električnim pogonom, so sporočili iz Elapheja.