c S
Svet UKC Ljubljana tudi o poteku sanacije 09.10.2019 07:31 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo na današnji seji obravnaval poročilo sanacije bolnišnice za prvih devet mesecev letošnjega leta. Zaključek sanacije v največji slovenski bolnišnici načrtujejo za leto 2021, po besedah generalnega direktorja Janeza Poklukarja pa sanacijski načrt dnevno prilagajajo.

Za sanacijo bolnišnic, ki se je začela z decembrom 2017 po sprejetju interventnega zakona, je vlada takrat namenila 135,6 milijona evrov proračunskih sredstev za pokritje 80 odstotkov akumuliranega minusa bolnišnic, ljubljanski UKC je dobil okoli 80 milijonov evrov sanacijskih sredstev iz proračuna.

Predvideno je bilo, da bo sanacija trajala štiri leta, prve bolnišnice pa so po uspešno izvedenih sanacijskih ukrepih sanacijo že zaključile. Ljubljanski klinični center v lanskem letu ni dosegel zadanega cilja sanacije, saj je realiziral okoli 78 odstotkov načrtovanih finančnih učinkov.

Člani sveta zavoda bodo danes na mizi imeli tudi polletno poročilo. Klinični center je prvo letošnje polletje sicer zaključil s približno osmimi milijoni evrov izgube. Poklukar je ob zadnji seji, na kateri so obravnavali polletno poslovanje zavoda, opozoril, da strošek dela ni plačan v skladu z dogovori med sindikati in vlado.

"To je pomemben sistemski ukrep, ki mu bo v bodoče treba na nivoju države slediti, sicer je vprašanje, kakšno sanacijo se nalaga javnim zdravstvenim zavodom, če ni zagotovljenih tistih prihodkov, ki izhajajo iz zakonskih določb oziroma podzakonskih aktov," je takrat izpostavil minister.