c S
EU bo poskušala doseči dogovor o financiranju evrskega proračuna 09.10.2019 07:31 Bruselj, 09. oktobra (STA) - Finančni ministri 27 članic EU bodo danes v Luksemburgu poskušali doseči dogovor o financiranju evrskega proračuna. V ospredju je vprašanje možnosti zunanjega financiranja na podlagi medvladnega sporazuma, čemur niso naklonjene severne članice in Nizozemska. Slovenijo bo zastopal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Finančni ministri morajo po naročilu voditeljev članic unije ta mesec predlagati rešitve za opredelitev upravljanja in financiranja evrskega proračuna z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost.

V ospredju je občutljivo vprašanje financiranja. Nekateri želijo, da se ta instrument za zdaj zapolni le s sredstvi iz proračuna EU, mnogi drugi menijo, da je treba dodati zunanje vire na podlagi medvladnega sporazuma.

Pomemben vidik pri ustvarjanju evrskega proračuna je tudi bitka med institucijami za njegovo lastništvo. Z medvladnim sporazumom se krepi moč članic, komisija pa bi ga želela držati trdno v svojih rokah.

To vprašanje je treba doreči, da bo lahko finsko predsedstvo opredelilo obseg sredstev, ki bodo za ta proračun namenjena v okviru prihodnjega večletnega finančnega okvira unije za obdobje 2021-2027.

Podlaga je predlog komisije za program v podporo reformam, ki vključuje tudi evrski proračun. Za ta program, ki je sicer namenjen vsem članicam unije, je predvidenih 25 milijard evrov. Če se upošteva le znesek, ki bi ga dobile evrske države, je to 17 milijard.

Ministri bodo predvidoma tudi potrdili Italijana Fabia Panetto za novega člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB), ki bo z novim letom nasledil Francoza Benoita Coeureja.

Začeli pa bodo tudi postopek za menjavo Nemke Sabine Lautenschläger, ki je s položaja članice izvršilnega odbora banke odstopila zaradi nestrinjanja s spodbujevalno denarno politiko banke. Njeno mesto se sprosti novembra.