c S
ZZZS bo obeležil 130-letnico zdravstvenega zavarovanja na Slovenskem 09.10.2019 07:30 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes obeležil 130-letnico zdravstvenega zavarovanja na Slovenskem. Zdravstveno zavarovanja je bilo na Slovenskem uvedeno 1. avgusta 1889, ko je bila ustanovljena prva bolniška blagajna v Ljubljani. Zbrane bosta nagovorila minister za zdravje Aleš Šabeder in predsednik DZ Dejan Židan.

Okrajna bolniška blagajna je bila ustanovljena po zgledu Bismarckovega modela socialnega zavarovanje za delavce, temeljila pa je na državnem zakoniku za kraljevine in dežele, izdanem 6. aprila 1888. S tem je bil po načelu solidarnosti omogočen razvoj zdravstvene oskrbe vsem zaposlenim in njihovim družinskim članom. Danes v Sloveniji ta pridobitev velja za vse prebivalstvo, so spomnili na ZZZS.

Namen bolniških blagajn je bilo zagotavljanje delavčevih socialnih pravic med boleznijo in pravice do zdravstvenih storitev. Med boleznijo so dajale delavcem "bolnišnino" oziroma denarno podporo v višini 60 odstotkov običajne mezde, vendar najdlje 20 tednov. Ob tem so imeli zavarovanci pravico do zdravniške pomoči, zdravil, pa tudi zdravljenja v bolnišnici, a ni smelo preseči štiri tednov.

Vse porodnice so mesec po porodu dobivale "hranarino" v višini 60 odstotkov povprečne mezde. Bolniška blagajna je tedaj izplačevala tudi pogrebnino pokojnikovim sorodnikom v višini 20-dnevne povprečne mezde.

"Zdravstveno zavarovanje pomeni varnost tudi takrat, ko smo zaradi zdravja v stiski, ko ne moremo poskrbeti zase in za svoje najbližje. Takrat, ko smo najbolj ranljivi in najbolj sami. Ponosni smo na 130-letno tradicijo zdravstvenega zavarovanja v naših krajih," so zapisali v ZZZS.

Častni pokrovitelj današnje slovesnosti je predsednik republike Borut Pahor. V torek je Pahor tudi sprejel predstavnike ZZZS in izročil generalnemu direktorju Marjanu Sušlju listino o častnem pokroviteljstvu nad slovesnostjo.