c S
BSH v Nazarjah gradi nov razvojni center 08.10.2019 16:15 Nazarje, 08. oktobra (STA) - Nemška skupina BSH, eden vodilnih svetovnih izdelovalcev gospodinjskih aparatov, je v okviru proizvodnega kompleksa svoje slovenske družbe BSH Hišni aparati v Nazarjah ta mesec začela graditi nov razvojni center. Investicija v višini treh milijonov evrov naj bi bila zaključena do decembra 2020 in bo nazarski lokaciji omogočila nadaljnji razvoj.

Novi razvojni agilni center, kot so ga poimenovali v skupini BSH, bo zasedal površino 2600 kvadratnih metrov. Kot so danes sporočili iz družbe BSH Hišni aparati, ki sodi med največje slovenske izvoznike, gre za enega najbolj sodobnih razvojnih središč v skupini BSH. V njem bodo poleg razvojnega oddelka tudi oddelek konstrukcije, dva laboratorija in testna kuhinja.

Investicija, katere vrednost je ocenjena na tri milijone evrov, pomeni za podjetje iz Nazarij potrditev odličnega dosedanjega dela ter usmerjenosti v prihodnost, saj gre za naložbo v nadaljnji razvoj lokacije ter delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, so poudarili v slovenski družbi, ki jo vodi Boštjan Gorjup, sicer tudi predsednik gospodarske zbornice Slovenije.

Gradnja centra je razdeljena v tri faze. V prvi gradbeni fazi, ki naj bi bila zaključena do konca februarja 2020, je vključena izgradnja kovinske konstrukcije, vključno s fasado, streho, stavbnim pohištvom in dvema požarnima stopniščema.

V drugi fazi bodo izvedli grobe inštalacije (prezračevanje, elektrika, komunikacije ter strojne inštalacije), tlake ter glavne predelne stene, dela pa naj bi bila predvideno končana do septembra 2020.

Zaključevanje tretje faze, ki vključuje fina inštalacijsko-montažna dela, izvedbo prostorov za druženje, notranje stavbno pohištvo in zaključne talne obloge, pa bo po trenutnem načrtu končano do decembra 2020.

V naslednjem letu bo tovarna v Nazarjah sicer praznovala 50-letnico obstoja in odprtje novega objekta bo po napovedih predstavljalo sklepno dejanje praznovanja.

V novem centru bo delo opravljalo 140 inženirjev, ki razvijajo aparate za pripravo hrane v okviru skupine BSH. To sta ustanovila nemška velikana Bosch in Siemens.

Eden od novih izdelkov znamke Bosch, ki so ga pomagali zasnovati tudi strokovnjaki iz Nazarij in ga bo v prihodnje izdelovala tovarna BSH Hiši aparati, je napredni gospodinjski aparat Cookit.

Tega so predstavili na nedavnem sejmu elektronike in gospodinjskih aparatov Ifa v Berlinu. Kot so pisali mediji, gre pri novem izdelku za stomilijonsko naložbo koncerna. V Nazarjah si z njim obetajo vsaj 50 novih zaposlenih, nanj pa naj bi bilo vezanih tudi 20 slovenskih dobaviteljev.

Cookit je kombinacija pečice, kuhalne plošče in klasičnega kuhinjskega multipraktika z uporabo sodobnih digitalnih tehnologij. Povezan je z oblakom, v katerem so shranjeni recepti, vanj lahko tudi potrošniki shranijo svoje recepte, aparat pa jih potem vodi pri pripravi jedi.

"Dimenzijsko je izdelek sorazmerno majhen, a je po kompleksnosti popolnoma primerljiv z zahtevnostjo montaže avtomobila ali pa s proizvodnjo robota. Mi smo s tem lastniku dokazali, da smo po štirih letih razvoja sposobni najkompleksnejših procesov razvoja in proizvodnje," je za časnik Večer v Berlinu dejal Gorjup.

Z novimi zaposlitvami naj bi se število zaposlenih v Nazarjah približalo 1500, za samo izdelavo pa ne bo treba povečevati proizvodnih zmogljivosti.