c S
Za obnovo gradu Borl evropska in državna sredstva 08.10.2019 15:56 Cirkulane, 08. oktobra (STA) - Potem ko je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko nedavno prižgala zeleno luč za evropsko sofinanciranje projekta za ohranjanje naravne in kulturne dediščine na porečju Drave, je zdaj svoj delež za oživitev gradu Borl zagotovilo še ministrstvo za kulturo. Za dva milijona evrov vreden projekt bo prispevalo 400.000 evrov.

Kot so danes sporočili iz ministrstva za kulturo, bo projekt ob omenjenih državnih sredstvih z 1,6 milijona evrov sofinanciral še Evropski sklad za regionalni razvoj. Obnovitvena dela bodo začeli po izvedenem javnem razpisu za izvedbo del in izbiro nadzornega organa. Predvidena je zunanja ureditev gradu ter postavitev prirodoslovne razstave, kar bo sicer prvi korak k oživitvi dogajanja na objektu v občini Cirkulane.

Ob črpanju kohezijskih sredstev sta ministrstvo za kulturo in ministrstvo za infrastrukturo doslej za sanacijo brežine, zidu in terase gradu že namenili 1,4 milijona evrov, kolikor znaša pogodbena vrednost omenjenih investicij. Prva sanacijska dela bodo predvidoma zaključena do konca leta.

Na že nekaj let za javnost zaprtem gradu Borl, ki je v lasti države, so se že pred tremi leti lotili prvih vzdrževalnih del, med drugim popravila strehe. Arheologi so v sklopu raziskav odkrili ostanke kamnitega zidu, ki bo ustrezno zavarovan.

Država je sicer v obnovo in investicijsko vzdrževanje gradu od leta 1995 do leta 2017 vložila skoraj 750.000 evrov, za redno vzdrževanje pa letno namenijo okoli 10.000 evrov.

Na ministrstvu, ki se je s tem projektom po nekaj neuspešnih poskusih prodaje gradu vendarle odločilo objekt obdržati v svoji lasti, so pred časom za STA že pojasnili, da bodo v obnovljenem delu gradu uredili prirodoslovno razstavo, ki bo razdeljena v tri sklope, dva bosta na prostem, tretji, največji, pa bo v prostorih gradu ter na opazovalni točki na grajski ploščadi.

Za oživitev gradu si v lokalnem okolju že dobro desetletje prizadeva Društvo za oživitev gradu Borl, ki je omenjene zbirke pripravljeno prevzeti v upravljanje, hkrati pa želi aktivno sodelovati pri črpanju dodatnih evropskih sredstev za naslednjo fazo obnove gradu.

Grad Borl stoji na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo. Njegovi začetki segajo v 12. ali 13. stoletje. Po vojni je bil podržavljen. Leta 1952 so ga obnovili in v njem pričeli gostinsko dejavnost, ki je leta 1972 z večjo preureditvijo prerasla v sodoben hotel. Oboje so po letu 1980 zaprli, nato pa so v gradu potekale občasne prireditve. Trenutno je iz varnostnih razlogov za javnost zaprt.