c S
SDS za sklic izredne seje odborov o ustrezni infrastrukturi kot pogoju za gospodarski razvoj 08.10.2019 15:08 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic nujne seje odborov DZ za gospodarstvo in infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri bi obravnavali ustrezno infrastrukturo kot pogoj za gospodarski razvoj in nova delovna mesta. Menijo namreč, da predloga proračunov za leti 2020 in 2021 ne namenjata dovolj sredstev tem investicijam.

"Iz predlogov državnih proračunov za leti 2020 in 2021 izhaja, da je teh investicij bistveno premalo, za tiste investicije, ki pa so predvidene, pa se večinoma namenja bistveno premalo sredstev, da bi se v doglednem času lahko realizirale," so sporočili iz SDS. Vlada po njihovem mnenju s tem pravzaprav zavira razvoj gospodarstva.

Ukrepi oz. neukrepi vlade Marjana Šarca se po mnenju poslancev SDS kažejo predvsem v povečevanju administrativnih obremenitev, povečevanju davčnih obremenitev, negospodarnem povečevanju stroškov za delovanje javnega sektorja in (ne)delovanju pravne države. Zaradi zaviranja razvoja gospodarstva na strani vlade tako Slovenija izgublja tudi prednosti, ki jih je do sedaj imela.

V poslanski skupini SDS izpostavljajo, da vlada podpira nekatere gospodarske projekte, kot na primer lakirnica družbe Magna Steyr v Hočah, kjer učinki vzpostavitve in delovanja omenjenega podjetja niso takšni, kot je vlada napovedovala, na drugi strani pa so družbe, ki delajo dobro, potrebujejo pa za svoje poslovanje tudi ustrezne infrastrukturne pogoje, a jim vlada ne prisluhne. Pri tem so izpostavili družbo Impol in občino Slovenska Bistrica, ki si že več let prizadevata za izgradnjo zahodne obvoznice in novega kablovoda.

Če je v primeru Magne Steyr vlada uspela pripraviti poseben zakon za hitrejšo realizacijo projekta, pa po drugi strani po mnenju poslancev SDS ni mogoče razumeti, zakaj vlada že več let zavlačuje z izvedbo investicije, ki bi s sprostitvijo prometa skozi mestno jedro Bistričanom olajšala življenje in omogočila nadaljnjo uspešno poslovanje družbe Impol.

Predlagatelji nujne seje glede zato predlagajo, da odbora pozoveta vlado, da v roku 15 dni pripravi seznam investicij iz obdobja zadnjih 10 let, za katere so bila namenjena sredstva iz državnega proračuna in so predstavljala največji multiplikator za gospodarsko rast. Prav tako želijo seznam konkretnih investicij, ki predstavljajo največji multiplikator za gospodarsko rast in so zanje v predlogu državnega proračuna za leto 2020 namenjena sredstva.

Vlado želijo tudi pozvati, da v dopolnjenem predlogu državnega proračuna za leto 2020 zagotovi 10 milijonov evrov za projekt izgradnje omenjene obvoznice v Slovenski Bistrici.