c S
Židan za stabilno financiranje Triglavskega narodnega parka 08.10.2019 13:59 Pokljuka, 08. oktobra (STA) - Predsednik Državnega zbora Dejan Židan se danes mudi na celodnevnem obisku v Triglavskem narodnem parku (TNP), kjer mu bodo župani in zaposleni v javnem zavodu predstavili tudi izzive in težave, s katerimi se srečujejo. Židan je po prvih pogovorih izpostavil pomen stabilnega financiranja zavoda.

Kot je na Pokljuki, kjer se je odpravil na pohod s predstavitvijo kohezijskega projekta Vrh Julijcev, novinarjem povedal Židan, je seznanjen, da se je financiranje javnega zavoda TNP z rebalansom proračuna nekoliko izboljšala.

"Vendar ima rebalans to lastnost, da se naredi med letom in potem je težko denar, ki je na voljo, najbolj racionalno investirati v konkretno delovanje," je pojasnil. Trenutno se v DZ začenja razprava o proračunskih dokumentih za leti 2020 in 2021, pri čemer je Židan kot cilj izpostavil tudi bolj stabilno financiranje TNP.

Židan bo danes zlasti s strani predstavnikov lokalnih skupnosti in javnega zavoda TNP slišal tudi druge izzive in pričakovanja od države. "Kot velik podpornik sonaravnega razvoja, ki se se ne more kazati samo v besedah ampak tudi v podpori, se bom maksimalno potrudil, da naredimo korak naprej," je zagotovil Židan.

Direktor javnega zavoda TNP Janez Rakar je povedal, da bodo danes Židanu predstavili naloge TNP, ki jih izvajajo, pa tudi naloge, ki bi jih morali izvajati, a se iz različnih razlogov izvajajo le v okrnjenem obsegu. Predstavili bodo tudi sodelovanje zavoda z ostalimi deležnimi, zlasti lokalnimi skupnostmi.

Župan bohinjske občine, ki ima največ prebivalcev v parku, Jože Sodja upa, da se bo zakon o TNP vendarle odprl, o čemer se govori že dlje časa, in da se bodo v zakonu popravile "zadeve, ki so krivične ali pa niso dobre, in to ne le za občine temveč tudi za javni zavod".

Bohinjci že dolgo časa opozarjajo na to, da jim zakon zaradi lege v parku postavlja številne omejitve tudi pri izvajanju gospodarskih dejavnosti, medtem ko se odločbe o finančnih nadomestilih oziroma spodbudah, ki bi jih morali dobiti v zameno, ne izvajajo.

"Največje težave, za katere pa kaže, da se počasi izboljšujejo, imamo pri financah. Imamo veliko željo, da se končno uresničil 11. člen zakona, ki parkovnim občinam obljublja državne spodbude in sofinanciranje," je povedal Sodja, ki ima sicer informacije, da naj bi se tudi to začelo izvrševati. "Upam, da so informacije točne in da se bomo približati tej osnovni obljubi," je izpostavil.

Spomnil je, da so sedaj imeli tudi že dvakrat možnost prejeti sredstva iz zavoda TNP za razvoj trajnostne mobilnosti. "To je prvi pozitiven znak in začetek sodelovanja, kakršno bi moralo biti," je ocenil Sodja, ki upa, da bo šlo v tej smeri dalje. "TNP je zelo lep in ga ne smemo spreminjati, ampak prav je, da se dogovorimo, kako naj gredo naprej tudi tisti, ki v njem živijo," je sklenil.

Židan se bo na celodnevnem obisku v parku lahko seznanil s številnimi izzivi, s katerimi se na področju ohranjanja narave in biotske raznovrstnosti, turizma ter gospodarskega razvoja v TNP srečujejo župani, lokalne skupnosti, naravovarstveniki ter športni in turistični delavci.

Po ogledu biatlonskega centra na Pokljuki se bo prek Vršiča podal na primorsko stran. To bo priložnost za pogovor o problematiki Vršiške ceste in tamkajšnjega parkiranja ter o parkovni infrastrukturi. Na pohodu po delu Soške poti pa bo govora o kulturni dediščini in popotresni obnovi.