c S
Stečajni upravitelj že začel delo v Adrii Airways 08.10.2019 06:51 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je začel delo. V sredo popoldne je po oklicu začetka stečajnega postopka s sodelavci opravil prve sestanke z zaposlenimi na sedežu družbe. Poleg tega pripravlja vse za ureditev odpovedi zaposlenim. Njegov cilj je odpovedi pogodb o zaposlitvi začeti vročati v ponedeljek, je pojasnil za STA.

Po danes prejetih informacijah stečajnega upravitelja so pogodbe za najeta letala Adrie Airways že odpovedane. "V kolikor bi se izkazala realna možnost za nadaljevanje poslovanja morebitnega kakšnega dobičkonosnega dela, kar bi lahko povečalo stečajno maso, bomo predlog in možnosti ustrezno preučili in postopali skladno z določili zakona," je dejal o možnostih za nadaljevanje opravljanja dejavnosti v Adrii Airways.

V tej fazi postopka sicer še ne more podajati ocene glede obsega in trajanja samega stečajnega postopka. "Natančneje bomo lahko podali realnejšo oceno v naslednjih tednih oz. najpozneje ob pripravi otvoritvenega poročila, ko bodo znani tudi obseg prijavljenih terjatev, stečajna masa za poplačilo upnikov in podrobnejše stanje," je pojasnil.

Pri vodenju postopka mu bodo po potrebi pomagali razpoložljivi strokovnjaki Adrie, če bo potrebno, pa tudi ostali zunanji strokovnjaki.

Pustatičnik je naknadno za STA pojasnil, da je njegov cilj odpovedi pogodb o zaposlitvi začeti vročati v ponedeljek. Z vročitvijo pogodb bo delavcem začel teči 15-dnevni odpovedni rok, je dodal.

Tisti, ki bodo želeli vložiti zahtevek za denarno nadomestilo za brezposelnost, se bodo morali na Zavod RS za zaposlovanje prijaviti in zahtevek za nadomestilo vložiti najpozneje v roku 30 dni. Na zavodu so za zaposlene, ki so izgubili delo, pripravili tudi kratek opomnik s ključnimi informacijami.

Okrožno sodišče v Kranju je namreč v sredo na predlog poslovodstva družbe začelo stečaj Adrie Airways, ki je insolventna in nima več sredstev, da bi lahko najemala letala in poplačala zaposlene.

Vodstvo Adrie Airways je v ponedeljek sporočilo, da nimajo druge možnosti, kot da predlagajo stečaj podjetja in odpovejo vse polete. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.