c S
V Talumu bodo že osmič nagradili inovativne dosežke zaposlenih 08.10.2019 10:42 Kidričevo, 08. oktobra (STA) - V kidričevskem proizvajalcu aluminija Talumu že osmič pripravljajo Dan inovativnosti, s katerim tradicionalno obeležijo dosežke na področju inovativnosti v zadnjem letu. Rdeča nit dogodka ob 65-letnici podjetja je kolesje, ki ne poganja le inovativnosti, pač pa vsa področja - od skrbi za zdravje do odgovornosti za osebnostni in tehnološki razvoj.

Kot ob tem poudarjajo v družbi, ki jo preko Elesa obvladuje država, je za uspešnost skupine zaslužnih že več kot 10.000 sodelavcev, ki so v 65 letih delovanja z izkušnjami, ustvarjalnostjo, znanjem in strastjo vrteli kolesje razvoja in napredka tovarne.

Ob današnjem dogodku bodo tako podelili nagrade za dosežke na področju inovativne dejavnosti in se pogovorili z letošnjim osrednjim gostom Alenom Kobilico, sicer uspešnim športnikom, podjetnikom in ustanoviteljem Centra Vidim cilj.

Talum zadnja leta pobira številna priznanja na področju inovacij ter skupaj z drugimi partnerji sodeluje pri različnih projektih.

Podjetje je lani za idejo kompaktiranja ogljikovih prahov prejelo nagrado med velikimi podjetji za najpodjetniško idejo v spodnjem Podravju, na nacionalni ravni pa za projekt Eco green Alu Can eno od priznanj GZS najbolj inovativnim podjetjem.

Z graško tehnično univerzo že nekaj časa sodelujejo v projektu ABS Network, s katerim so oblikovali mrežo slovenskih in avstrijskih strokovnjakov na področju učinkovitega koriščenja sončne energije in razvili solarno termično aktivirani fasadni panel.

Prav tako so bili del partnerske povezave gospodarstva in znanosti Materiali in tehnologije za nove aplikacije pod vodstvom Inštituta za kovinske materiale in tehnologije, ki je prinesel skupaj 122 inovacij in za skoraj tri milijone evrov novih naložb.

Na področju množične inovativne dejavnosti so v podjetju lani zabeležili 1267 inovacijskih predlogov, kar je skoraj en na zaposlenega in za desetino več kot leto prej.

Sicer pa se kidričevska skupina poleg proizvodnje aluminija vse bolj usmerja v proizvodnjo gotovih izdelkov. Kljub turbulentnemu dogajanju na globalnem trgu jim je lani uspelo uresničiti načrtovanih 150.000 ton fizičnega obsega prodaje in prihodke povečati na 372 milijonov evrov, a so leto končali s 360.000 evrov čistega dobička, kar je šestkrat manj kot leto prej.