c S
Upravljavec hongkonške borze umaknil ponudbo za prevzem londonskega tekmeca 08.10.2019 10:41 Hongkong, 08. oktobra (STA) - Upravljavec hongkonške borze Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX) je danes umaknil večmilijardno prevzemno ponudbo za upravljavca londonske borze London Stock Exchange Group (LSEG). S tem je v vodo padel poskus vzpostavitve svetovnega borznega titana.

HKEX je ponudbo za prevzem LSEG, težko 32 milijard funtov (35,8 milijarde evrov), nepričakovano objavil 11. septembra, a jo je LSEG uradno zavrnil že naslednji dan. Za to so se v Londonu odločili zaradi "temeljnih" pomanjkljivosti in skrbi, ki jih vzbuja povezanost HKEX s hongkonškimi oblastmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lastnik londonske in milanske borze je ocenil še, da je ponudba mnogo prenizka, zatrdil pa tudi, da se ne bo odpovedal načrtovanemu nakupu ameriškega ponudnika finančnih podatkov Refinitiv. Ta posel je vreden 27 milijard dolarjev (24,6 milijarde evrov).

Prevzemna ponudba upravljavca hongkonške borze je sicer predvidevala prevzem s finančnim vložkom in delnicami, temeljila pa je na predpogoju, da se LSEG odpove pripojitvi Refinitiva.

V HKEX so prevzemno ponudbo predstavili kot privlačno priložnost, ki bi združila največja in najpomembnejša finančna centra v Aziji in Evropi.

Ob današnjem sporočilu, da se prevzemu odpovedujejo, so izrazili razočaranje, še vedno pa verjamejo, da bi bila povezava obeh upravljavcev borz strateška in bi omogočila vzpostavitev vodilne tovrstne skupine na svetu.