c S
O predlogu protikorupcijske novele še parlamentarni odbor 08.10.2019 06:56 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Parlamentarni odbor za pravosodje bo danes popoldne obravnaval predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. To po enoletnem usklajevanju na različnih ravneh morda čaka že druga javna predstavitev mnenj, če bo odbor danes potrdil tak predlog SDS.

Ministrica Andreja Katič je minuli teden poudarila, da je pred letom dni že potekala ena javna predstavitev mnenj o predlogu novele. V tem letu usklajevanj so upoštevali veliko pripomb, zato ne vidi razloga za še eno javno predstavitev.

Predlog novele še ni v celoti prepričal zakonodajno-pravne službe državnega zbora, kot je pojasnila ministrica, se še usklajujejo. Njen veliki kritik pa je predsednik Komisije za preprečevanje (KPK) korupcije Boris Štefanec. Ta je minuli teden dejal, da politika boj proti korupciji prej zavira kot spodbuja.

Na ministrstvu pa so poudarili, da z novelo sistema ne spreminjajo, temveč ga nadgrajujejo. Z novelo KPK dajejo orodja, rešujejo najbolj problematične zadeve. Med drugim bo novela zagotovila pravno podlago, da bo lahko v aplikaciji Erar objavljenih bistveno več podatkov kot danes.

Po mnenju ministrstva s sprejemom novele ne bo več podlage za "jamranje", da KPK nič ne more. Novela zaradi novih nalog, ki jih daje KPK, predvideva tudi štiri dodatne zaposlene ter dodatnih 180.000 evrov za izvajanje teh nalog.

Postopke imenovanja in razrešitve funkcionarjev KPK bo novela spremenila tako, da bo v kandidacijski komisiji namesto predstavnika državnega zbora po novem predstavnik etične komisije Sodnega sveta ter Državnotožilskega sveta. Bolj natančno so tudi opredelili pogoje za imenovanje funkcionarjev KPK in dali večji pomen izkušnjam, kompetencam ter referencam.

Minuli teden so o predlogu novele že razpravljali na koaliciji, podprli so ga vsi člani koalicije.