c S
Delovna telesa DZ začenjajo obravnavo predloga proračunov 08.10.2019 06:52 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Zainteresirana delovna telesa DZ danes začenjajo obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti, potem ko sta ga v ponedeljek na izredni seji predstavila premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj. Med prioritetami sta izpostavila zdravstvo, znanost, gospodarstvo in varnost.

Vlada je predlog proračunov za prihodnji dve leti pripravila ob zavedanju umirjanja gospodarske rasti, a bosta kljub temu izkazovala presežek in bo na voljo več denarja kot doslej, sta poslancem v ponedeljek povedala Šarec in Bertoncelj. Premier je predlog proračunov opisal kot primerno ravnotežje med razvojno in socialno naravnanostjo ter dodal, da še nikoli doslej država ni imela višjih prihodkov in zato so lahko, seveda ob upoštevanju fiskalnega pravila, višji tudi izdatki.

Proračunski uporabniki bodo imeli prihodnje leto na voljo skupaj 10,35 milijarde evrov, leto pozneje pa še 100 milijonov evrov več. Nadaljevalo se bo tudi poslovanje s presežkom, ki ga državna blagajna beleži od leta 2018 - ta se bo gibal okoli enega odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

V državno blagajno naj bi se leta 2020 steklo 10,82 milijarde evrov, kar je 5,6 odstotka več od ocenjenih prihodkov za letos. Leta 2021 naj bi se prihodki dodatno povečali na 11,11 milijarde evrov.

Parlamentarna delovna telesa bodo proračunske dokumente obravnavala na sejah, ki so sklicane do prihodnjega petka, kot prvi se bodo z njimi danes seznanili člani odbora za pravosodje. Oba proračuna naj bi DZ sprejel konec novembra.