c S
Podjetniki se čudijo nasprotovanju predlaganim davčnim spremembam 07.10.2019 14:44 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - V Klubu slovenskih podjetnikov se čudijo nasprotovanju, ki so ga predlagane davčne spremembe deležne v delu javnosti. Čeprav so plače pri nas med najbolj obremenjenimi v EU, je neverjetno, da nekateri očitno ne želijo podpreti sprememb, ki bi omogočile višje neto plače zaposlenim, med katerimi jih je največ v podjetjih, pravijo.

V šestih letih konjunkture so politiki vsem družbenim skupinam omogočili kar precej višje neto plače, zaposlenim v gospodarstvu pa pred leti le izrazito skromne davčne spremembe, so v današnjem sporočilu za javnost spomnili v Klubu slovenskih podjetnikov.

Tokratne spremembe, ki jih je vlada potrdila v četrtek in med drugim prinašajo razbremenitev lestvice za odmero dohodnine, so verjetno zadnja priložnost pred ohladitvijo gospodarstva, ki se že začenja v naših največjih gospodarskih partnericah, so opozorili. Zato so prepričani, da je treba predlagane davčne spremembe podpreti. "Zaposleni si jih zaslužijo," so poudarili.

Slovenija ima izrazito nemotivacijsko dohodninsko lestvico za visoko strokovne kadre. Predlagane spremembe to anomalijo samo za malenkost popravljajo. Še mnogo več bo treba storiti v bližnji prihodnosti, če želimo, da talentirani mladi ne bodo tako kot zdaj ali pa morda še bolj zapuščali Slovenije, ker jim druge države na razvitem Zahodu ponujajo bistveno več.

Mladi in talentirani bodo še bolj zapuščali Slovenijo. To bo zelo slabo za vse. Manj bomo kreativni, manj bomo razvili kakovostnih izdelkov in storitev, ki jih bomo lahko prodali za višjo ceno. Če bomo manj zaslužili, podjetja ne bodo mogla izplačevati višjih plač in ne bo več davčnih prilivov kot zdaj. Če ne bo več davčnih prilivov, ne bo več denarja za razvoj športa, umetnosti, zdravstva, šolstva, ne bomo mogli več nameniti za pokojnine, so nanizali.

Tudi sami sicer niso povsem zadovoljni s predlogi. Zvišanje stopnje davka od kapitalskih dobičkov na 27,5 odstotka se jim denimo sploh ne zdi smiselno, saj je že sedanja 25-odstotna stopnja nadpovprečna v EU. Če se primerjamo s Češko, ki je po gospodarski razvitosti najbolj primerljiva z nami, pa je to zvišanje še bolj absurdno. "Zato tudi mi poslance in vlado v tem delu pozivamo k razumu," so zapisali.

V Klubu slovenskih podjetnikov so komentirali tudi zahteve za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Razprava o prispevkih za zdravstvo se še vedno vrti le okoli dobrih 30 evrov, ki jih res vsi v enakem znesku vplačujemo za dopolnilno zavarovanje, nihče pa ljudem ne pove, koliko vsak mesec dejansko plačajo za zdravstveno zavarovanje. Če seštejemo vse tri prispevke, torej dopolnilno zavarovanje ter oba prispevka za zdravstveno zavarovanje od plače, potem zaposleni z bruto plačo 1000 evrov skupaj vplača v zdravstveno blagajno okoli 164 evrov, zaposleni z bruto plačo 2000 evrov okoli 294 evrov, zaposleni z bruto plačo 3000 evrov pa okoli 423 evrov. Sistem je torej še kako solidaren, verjamejo.