c S
Hoški ADK lani z rekordno proizvodnjo 07.10.2019 13:56 Hoče, 07. oktobra (STA) - Za hoško podjetje ADK, ki se ukvarja s proizvodnjo kovinskih konstrukcij, strojev, dvigalnih in transportnih naprav ter drugih kovinskih izdelkov, je bilo leto 2018 rekordno tako z vidika prodaje kot z vidika naložb. Družba je ustvarila 128 milijonov evrov prihodkov, 15 odstotkov več kot leto prej, za investicije pa namenila 12 milijonov evrov.

Kot so v družbi, ki jo kot direktorji vodijo Friderik Čeček, Bogdan Špes in Vili Šumer, zapisali v letnem poročilu, je bilo leto uspešno, saj so ob dobrem poslovanju skoraj v celoti izpeljali 12 milijonov evrov vredno investicijo v podaljšanje treh proizvodnih hal na lokaciji v Hočah, tretjino tega denarja pa namenili za nakup dveh strojev.

"Z dodatnimi proizvodnimi zmogljivostmi smo ustvarili pogoje za nadaljnje poslovanje, zato dober poslovni rezultat pričakujemo tudi letos," poudarjajo v podjetju, kjer nameravajo s tehnološkimi in organizacijskimi izboljšavami, predvsem z nakupom dodatnih robotov in novih strojev za razrez, tudi letos dvigniti produktivnost.

ADK večino prodaje ustvari na trgih EU, od koder prihajajo njihovi trije pomembnejši kupci, vsi mednarodno uveljavljeni proizvajalci avtodvigal in nakladalnikov, ki imajo visok tržni delež globalne prodaje, kar tudi hoškemu podjetju omogoča dobro tržno pozicijo.

Večino ali 83 odstotkov prodaje so lani realizirali v Nemčiji, 11 odstotkov v Franciji, ostalo pa v drugih evropskih državah, predvsem v Avstriji.

Ob proizvodnji polizdelkov za podjetje, ki ima proizvodne lokacije v Hočah, Mariboru in Dolanah, vse bolj pomembna postajajo montažna dela, med drugim na domačem trgu kot zastopniki tržijo izdelke za firmi Liebherr in Sumitomo ter opravljajo manjše storitve.

Uspešni rasti prodaje v družbi ADK je sledil tudi končni poslovni izid, saj je podjetje s skoraj 650 zaposlenimi leto 2018 zaključilo s skoraj 8,4 milijona evrov čistega dobička, ki je bil v primerjavi z letom prej višji kar za 40 odstotkov.