c S
V Nemčiji septembra močna rast prodaje avtomobilov 07.10.2019 13:54 Frankfurt, 07. oktobra (STA) - V Nemčiji je bilo septembra prvič registriranih 244.622 avtomobilov, kar je 22,2 odstotka več kot septembra lani. Rast gre sicer pripisati predvsem dejstvu, da so številni proizvajalci lani pohiteli z dobavo novih vozil pred septembrom, ko je začela veljati nova zakonodaja za merjenje izpustov, je sporočil nemški zvezni urad KBA.

V EU so septembra lani v veljavo stopila nova pravila za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih, znana pod kratico WLTP. Proizvajalcem so med drugim naložila izvajanje meritev v dejanskem okolju, upoštevati pa morajo tudi več kriterijev in pogojev.

Da bi se izognili novim določilom, so mnogi proizvajalci tudi s pomočjo posebnih popustov več vozil na trg poslali v mesecih pred uvedbo WLTP, kar se je v naslednjih mesecih odrazilo v občutno slabši prodaji.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je po podatkih KBA, ki jih je povzela francoska tiskovna agencija AFP, na nemške ceste zapeljalo 2,74 milijona novih avtomobilov, kar je 2,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

V devetmesečju je bil pri prodaji najuspešnejši Volkswagen, ki je prodal skoraj pol milijona avtomobilov, kar predstavlja 18,2 odstotka celotne prodaje.