c S
Bistriški Alumero lani s padcem prodaje in prvič z izgubo 07.10.2019 10:58 Slovenska Bistrica, 07. oktobra (STA) - Bistriški Alumero je lani prvič od leta 2012, ko je s pomočjo avstrijskega kapitala prevzel prostore in proizvodnjo propadlega Almonta, beležil padec prodaje in negativen rezultat. Potem ko so še leta 2017 prvič presegli deset milijonov evrov prihodkov, je lani prodaja padla na 8,7 milijona evrov, kar je dobro desetino manj kot leto prej.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo aluminijskih fasadnih konstrukcij, oken, vrat, zimskih vrtov, nakladalnih stranic za tovornjake, dvoriščnih ograj in ograjnih vrat in drugih izdelkov, večino prihodkov ustvari na tujih trgih.

Njihovi najpomembnejši trgi so države EU, predvsem Avstrija in Nemčija. Prav tam jim je lani prodaja upadla za pol drugi milijon na 7,5 milijona evrov, medtem ko so prodajo na domačem trgu celo povečali za dobro tretjino.

Zaradi zmanjšanega obsega poslovanja so v lani število zaposlenih nekoliko zmanjšali, leto 2018 pa končali s 109 zaposlenimi, devetimi manj kot leto prej. Kljub znižanju stroškov na vseh področjih, za odstotek tudi stroškov dela, je Alumero leto prvič doslej zaključil s čisto izgubo, in sicer v višini skoraj 380.000 evrov.

Kot je razvidno iz letnega poročila družbe, ki jo vodi Manfred Rosenstatter, letos načrtujejo vnovičen dvig prihodkov od prodaje za 14 odstotkov, kar nameravajo doseči predvsem s povečanjem prodaje končnih izdelkov.

Slabša prodaja se je odrazila tudi na zmanjšanju investicij, je pa podjetje že leta 2017 zaključilo naložbo v prašno lakirnico, za delovanje katere so morali pridobiti okoljevarstveno dovoljenje glede emisij v vode. Na podlagi izdanega dovoljenja morajo letno izvajati redne monitoringe, lanski pa je izkazal skladnost z zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja.