c S
Slovenska in jordanska podjetja danes na poslovnem forumu 07.10.2019 10:16 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - V Sloveniji se ta teden mudi 22-članska delegacija jordanskih gospodarstvenikov, ki se bodo danes med drugim udeležili slovensko-jordanskega poslovnega foruma. Kot so sporočili iz agencije Spirit, bodo na forumu najprej predstavili poslovni okolji obeh držav, sledila pa bodo poslovna srečanja med slovenskimi in jordanskimi podjetji.

Slovenija in Jordanija po navedbah Spirita, ki forum organizira, tradicionalno dobro sodelujeta na različnih področjih družbenega in gospodarskega življenja, zato obisk predstavlja podlago za nadaljevanje medsebojnega poslovanja in investicij.

V 22-članski jordanski gospodarski delegaciji, ki bo v Sloveniji od danes do srede, bodo predstavniki podjetij različnih dejavnosti, kot so obramba, varnost in letalstvo, gospodinjski aparati, prehrambna in kozmetična industrija, pametne rešitve v energetiki, gradbeni materiali ter oprema in zdraviliški turizem.

Na poslovnem forumu bodo podjetjem podrobno predstavili poslovni okolji obeh držav vključno s poslovnimi priložnostmi in možnosti skupnih sodelovanj, sledila pa bodo poslovna srečanja med slovenskimi in jordanskimi podjetji.

Kot so še poudarili v Spiritu, je Jordanija kot država s pomembnim geografskim in strateškim položajem v arabski regiji primerna vstopna točka na trge arabskega sveta. Slovenija z Luko Koper pa za jordanska podjetja predstavlja izhodišče za vstop na trge vzhodne in zahodne Evrope.

Jordanija sicer ne sodi med pomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, zato je po navedbah Spirita na tem področju še veliko priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Lani je obseg blagovne menjave Slovenije z Jordanijo dosegel 13,2 milijona evrov (od tega slovenski izvoz v Jordanijo 13 milijonov), kar je največ v zadnjih letih.