c S
Predlog proračuna pred poslance 07.10.2019 07:39 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - DZ se bo dopoldne sestal na izredni seji, da bi se seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Skupaj s proračunskim memorandumom ju bosta predstavila premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj, vsebinska razprava pa danes še ni predvidena, saj ju bodo najprej pretresli na sejah delovnih teles.

Proračuna prinašata največjo porabo doslej: leta 2020 je določena v višini 10,35 milijarde evrov, leto pozneje pa v višini 10,45 milijarde evrov. Nadaljevalo se bo tudi poslovanje državne blagajne s presežkom - ta se bo gibal okoli enega odstotka BDP.

V državno blagajno naj bi se leta 2020 steklo 10,82 milijarde evrov, kar je 5,6 odstotka več od ocenjenih prihodkov za letos. Leta 2021 naj bi se prihodki dodatno povečali na 11,11 milijarde evrov.

Vlada je predloga proračunov pripravila ob predpostavki umirjanja gospodarske rasti. Ker bi poslabšanje napovedi lahko otežilo doseganje javnofinančnih ciljev, je tokrat pripravila tudi poseben zakon, s katerim želi omejiti nekatere izdatke na področju plač javnih uslužbencev.

Današnji predstavitvi bodo do 18. oktobra sledile seje delovnih teles državnega zbora, na katerih bodo poslanci lahko vlagali dopolnila. Zatem bo imela vlada do 6. novembra čas, da na osnovi razprav in vloženih dopolnil pripravi dopolnjen predlog obeh proračunov, ta pa naj bi nato potrjeval DZ predvidoma na redni novembrski seji.

Šarec bo DZ danes tudi obvestil, da bo po odstopu ministra za kohezijo Iztoka Puriča to funkcijo začasno opravljala ministrica za infrastrukturo in predsednica SAB Alenka Bratušek. Na dnevnem redu so poleg tega še prve obravnave predlogov treh novel zakonov: o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o dohodnini ter o prevozih v cestnem prometu. Prva dva so pripravili v poslanski skupini SDS, zadnjega pa je v proceduro vložila vlada.