c S
Pred preiskovalno komisijo DZ o delovanju DUTB prve priče 07.10.2019 07:32 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je delo nastopila sredi marca, bo danes začela zaslišanja. Nanje so kot prve priče povabljeni Mitja Mavko, Janez Škrubej, Stanislava Zadravec Caprirolo in Katarina Knapič Lapajne.

Mavko je bil v času sanacije bank leta 2013 državni sekretar za zakladništvo, med drugim zadolžen za sanacijo bančnega sistema, in bil od sredine januarja 2014 do marca 2015 neizvršni direktor DUTB. Škrubej je bil prvi izvršni direktor DUTB s polnim mandatom, na položaju je bil od decembra 2013 do konca oktobra 2017.

Komisija bo po načrtih zaslišala še Zadravec Caprirolovo, v času sanacije bančnega sistema viceguvernerko Banke Slovenije, ter Knapič Lapajnejevo, ki je bila v času izvedbe bančne sanacije vodja kontrolinga v NLB in ena od poznavalk načrta prestrukturiranja NLB.

Komisija o DUTB, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi), se v preiskavi osredotoča na prenos bančnih terjatev na DUTB in na samo delovanje DUTB. Pod drobnogled je vzela pripravo seznama prenesenih terjatev, njihovo vrednotenje in upravljanje z njimi. Za pregled področja je od nekaterih pristojnih institucij pridobila obsežno gradivo.