c S
Raycap lani z nižjimi prihodki in dobičkom 06.10.2019 11:35 Komenda, 06. oktobra (STA) - Družba Raycap, ki se je do februarja imenovala Iskra Zaščite, je lani ustvarila 21 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 0,7 odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček družbe, ki je od leta 2015 del grške skupine Raycap, se je znižal za 23,4 odstotka na 1,1 milijona evrov.

Kot so v družbi zapisali v poročilu o poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, so se poslovni odhodki lani glede na leto 2017 zvišali za 4,8 odstotka, nabavna vrednost prodanega blaga in materiala za 4,2 odstotka, stroški storitev pa za 6,7 odstotka. Zvišali so se tudi stroški dela, in sicer skoraj za petino.

Družba, katere glavni izdelek so prenapetostne zaščitne naprave na področju energetike, telekomunikacij, informatike in merilne tehnike, je lani izpeljala "enega najpomembnejših strateških projektov" - selitev podjetja skupaj s proizvodnjo in skladiščem v novo lastniško tovarno Raycapa, ki je vrata odprla jeseni v poslovni coni Komenda.

Kot so zapisali, so tudi nadgradili obstoječe linije ter proizvodnjo avtomatizirali in robotizirali. Obenem so uvedli nov informacijski sistem, ki bo v celoti zaživel letos. Lansko leto je bilo za proizvodnjo tako "zelo turbulentno", a so kljub temu uspeli izničiti zaostanke in proizvodnjo nadaljevati "praktično brez izgube naročil".

Glavni nabavni trg je bila zanje lani Slovenija, pospešeno pa so iskali tudi nove nabavne poti v Evropi in Aziji. Kljub podaljševanju dobavnih rokov nekaterih materialov so bili v nabavi uspešni in proizvodnjo pravočasno oskrbeli z materiali, so zapisali.

Slabih 81 odstotkov prihodkov so ustvarili na tujih trgih. Na ravni skupine je poleg vetrne in sončne energije temeljni ciljni trg postal inštalacijski trg v Nemčiji.

Raycap je tudi lani velik poudarek namenil kadrovski krepitvi. Tako so zaposlili veliko strokovnjakov z različnih področij, pri čemer je bil poudarek na pridobitvi strokovnega inženirskega kadra. Ekipi se je tako pridružilo več kot deset visoko izobraženih strokovnjakov. Ob koncu leta je bilo v družbi zaposlenih skupno 97 oseb.