c S
V prihajajočem tednu o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 06.10.2019 19:25 Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder bo v ponedeljek poslancem Levice predstavil koncept ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga predlaga ministrstvo in ki mu je zeleno luč dala tudi koalicija. Levica je svoj zakonski predlog, brez podpore koalicijskih partnerjev, že vložila v parlamentarno proceduro, zbira pa tudi podpise pod peticijo.

S kampanjo, ki se bo naslednji teden razširila še na druga mesta po državi, želijo v Levici vladi in manjšinski koaliciji pokazati, da ukinitev podpira velika večina prebivalstva.

Levica je konec septembra namreč vložila predlog sprememb zakonodaje, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesli v obveznega. Ob tem zakonski predlog predvideva tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev.

V koaliciji se z ukinitvijo strinjajo, a bi to po predlogu ministrstva za zdravje reševali v dveh korakih: v prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v naslednjem pa bi pripravili progresivno oziroma solidarnostno lestvico pri pobiranju prispevka.

V Levici so ob koalicijskih predlogih poudarili, da bo ministrstvo težko dobilo njihovo podporo, če bo poskušalo zavlačevati, so se pa pripravljeni pogovarjati. Je pa nato ta teden na liniji med manjšinsko koalicijo in njeno zunajvladno partnerico prišlo do precejšnje zaostritve.

Minister Šabeder je sicer napovedal, da bodo svoj predlog lahko vložili šele, ko bodo stekli postopki glede zakona, ki ga je vložila Levica. Šli pa bodo po ustaljenem postopku, zakon bo predlagala vlada, šel bo v javno razpravo in ga bodo uskladili z Ekonomsko-socialnim svetom. Šabeder po vložitvi predloga pričakuje burno razpravo in verjetno tudi negativno kampanjo zavarovalnic.