c S
Korošci po sestanku na ministrstvu vztrajajo pri protestu za tretjo razvojno os 04.10.2019 20:37 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Ministrstvi za infrastrukturo in finance sta uskladili stališče o poroštvenem zakonu za tretjo razvojno os, zato ga infrastrukturno ministrstvo pošilja na vlado. Ker pa še ni znano, kdaj ga bo vlada obravnavala, napoved protesta za 17. oktober ostaja, je po srečanju na ministrstvu dejal Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

"Ni znano, kdaj bo odločitev vlade, niti ni znano, kako se bo vlada odločila glede poroštvenega zakona, vemo pa, da ima zadnjo besedo državni zbor," je odločitev za vztrajanje pri stavki še strnil Verhovnik. Kot je dejal po srečanju na ministrstvu za infrastrukturo, se postopki, povezani s tretjo razvojno osjo, vlečejo že vse od leta 2004, zato bo protest uperjen proti vladi, ne proti osebam. "Predolgo čakamo na to odločitev," je bil jasen.

Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os je sicer izrazil zadovoljstvo, da se zadeve vendarle počasi premikajo, a se vse dogaja zelo pozno. "Ideje o poroštvenem zakonu so znane že vse od začetka leta in verjamem, da bi bil lahko zakon spomladi že pod streho, danes pa bi se pogovarjali o prvi lopati," je dodal.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes med ogledom največjih železniških infrastrukturnih projektov v Mariboru in Šentilju glede poroštvenega zakona ocenila, da bi bil ta lahko sprejet še letos. "Prepričana sem, da bova z ministrom za finance v kratkem našla rešitev, zakon bom predlagala vladi in potem v nadaljevanju v sprejem v DZ," je dodala.

Na ministrstvu za infrastrukturo pa po besedah državne sekretarke Nine Mauhler ne vidijo razlogov za protest. Kot je pojasnila po sestanku, se na ministrstvu še vedno držijo sprejete časovnice iz leta 2017. "Glede na to, da je zakon vložen v vladno proceduro, pričakujemo, da bo v prihodnjih tednih tudi obravnavan na vladi. Vsebinsko je dokaj dobro usklajen z ministrstvom za finance in vladno službo za zakonodajo, zato ne vidim pretiranega razloga za dodatno izvajanje pritiskov," je ponovila.

Glede četrtkove izjave finančnega ministra Andreja Bertonclja, da bo moral Statistični urad RS (Surs) povedati, ali bi poroštvo države za tretjo razvojno os padlo pod javni dolg, pa je Mauhlerjeva dejala, da podatka nima, je pa znano stališče Sursa iz leta 2017, ki dajanje poroštva v višini do 50 odstotkov vrednosti projekta ne problematizira. "Težko si predstavljam, da bi Surs zdaj zavzemal diametralno nasprotno stališče," je dodala državna sekretarka.

Z Darsa so danes sporočili, da do sprejema kakršne koli drugačne strokovne odločitve, ki je v pristojnosti Sursa in evropskega statističnega urada Eurostat, ostajajo uvrščeni zunaj sektorja država v sektor nefinančne družbe.

Poudarili so, da je Surs izrazil mnenje, da predlagani poroštveni zakon sam po sebi ne bi bil razlog za avtomatsko prerazvrstitev. Po mnenju Sursa obstaja velika verjetnost za obravnavo ustreznosti sektorske razvrstitve Darsa, in sicer bodisi kot posledica kakršnih koli pomembnih sprememb v poslovanju Darsa, kot so denimo statut, poroštveni zakon ali določbe koncesijske pogodbe, bodisi zaradi dopolnitev metodoloških pravil, so še navedli na Darsu.

Če bo poroštveni zakon za velike infrastrukturne projekte, med katerimi je tudi tretja razvojna os, sprejet, bo po besedah Mauhlerjeve Dars lahko pozval kvalificirane izvajalce k oddaji ponudb, s čimer bo postopek formalno stekel. Zaradi postopkov javnega naročanja pa je prvo lopato izjemno težko napovedati, je še pojasnila Mauhlerjeva.

Župan Občine Prevalje in predsednik odbora za izgradnjo tretje razvojne osi Matic Tasič pa je po sestanku izpostavil, da je bila zanje najbolj pomembna informacija državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Alojza Stane, da bistvenih pripomb na predlog zakona nimajo in da gre poroštveni zakon na vlado in v parlament.

"Tudi Dars je rekel, da je za njih sprejem poroštvenega zakona na vladi že izjemno dober kazalec, da lahko stvari tečejo v takšnem postopku, kot so," je dodal. Tasič je napovedal, da se bodo Korošci borili še naprej, menijo pa, da gredo stvari v pravo smer in bodo konec leta lahko začeli graditi hitro cesto, če ne bo pritožb na razpis za izbiro izvajalcev.