c S
Šentrupertsko Energetiko nameravajo prodati 05.10.2019 15:34 Šentrupert, 05. oktobra (STA) - Svetniki dolenjske Občine Šentrupert so na nedavni seji potrdili predlog prodaje javnega podjetja Energetika Šentrupert. Za tak predlog se je občinsko vodstvo odločilo, ker ugotavlja, da občina zaradi slabega finančnega stanja za poravnavo raznih pogodbenih obveznosti ne more najeti posojila in ne more dobiti poroštev državnih ustanov.

S šentrupertske občine so sporočili, da so tamkajšnji svetniki podprli županov predlog za prodajo javnega podjetja Energetika Šentrupert, da bi tako občina prišla do denarja za zagotavljanje osnovnih nalog.

"Odločili smo se za predlog prodaje javnega podjetja Energetika Šentrupert, ker ugotavljamo, da ima občina Šentrupert zaprte možnosti do bančnega financiranja in tudi ni deležna poroštva s strani državnih ustanov. Odločili smo se za prodajo javnega podjetja in želimo s tem prihodkom zapirati obveznosti, ki so po pogodbah," je pojasnil šentrupertski župan Andrej Martin Kostelec.

Občinski svet je župana tudi pooblastil, da izpelje postopke za prodajo podjetja. Cenitev za določitev izklicne cene so že naročili, občina pa bo podjetje prodajala z javno dražbo ali z javnim zbiranjem ponudb - nikakor ne pod cenilno vrednostjo, so še poudarili na občini.

Občina Šentrupert si je sicer še pod vodstvom prejšnjega župana Ruperta Goleta zadala nalogo, da bo do leta 2020 postala energetsko samozadostna. Njeno takratno vodstvo je stavilo predvsem na pridobivanje energije in ogrevanje z lesno biomaso, v omenjeni projekt pa so do leta 2014 vložili približno 1,5 milijona evropskega in 2,5 milijona evrov občinskega denarja.

Ustanovili so tudi Energetiko Šentrupert, katere cilj je bil prevzem celotne dobave vse potrebne energije za bližnji kompleks državnih zaporov na Dobu. Za te potrebe je podjetje zgradilo 2,5-megavatno kotlarno na lesne sekance, nato pa še kogeneracijski obrat za sočasno proizvodnjo električne in toplotne energije.

Na šentrupertski občini so pod prejšnjim vodstvom načrtovali še na sedem milijonov evrov ocenjeni projekt lesno-predelovalnega centra, za katerega naj bi dobili nekaj več kot dva milijona evrov nepovratnega denarja, in daljinski sistem ogrevanja celotnega kraja.

Do omenjenih projektov nato ni prišlo, je direktor Energetike Šentrupert Marko Kos potrdil za STA.