c S
Lumar lani z rekordnimi prihodki 05.10.2019 15:32 Maribor, 05. oktobra (STA) - Mariborsko družinsko podjetje Lumar, ki se ukvarja s proizvodnjo nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov ter zaposluje okoli 75 delavcev, je leto 2018 zaključilo z rekordno prodajo. Podjetje je ustvarilo skoraj 17,5 milijona evrov prihodkov, skoraj četrtino več kot leto prej, leto pa končalo z dobrim milijonom evrov čistega dobička.

Kot v letnem poročilu navaja direktor podjetja Marko Lukić, so ob odličnem poslovanju v Sloveniji, kjer so lani beležili več kot 13 milijonov evrov prihodkov - skoraj štiri več kot leto prej - v letu 2018 znova zrasli tudi na avstrijskem trgu, kjer so se približali petim milijonom evrov.

"Dobri rezultati v Avstriji so posledica dejstva, da tudi na tem trgu postajamo vse bolj prepoznavni po kakovostni izvedbi in celovitem servisu v vseh fazah novega doma," je dejal Lukić, ki še boljše dosežke pričakuje letos in v naslednjem letu, saj se že lotevajo več tržnih projektov v Ljubljani in okolici.

Tako bodo ponudili stanovanjske enote v Dragomlju, Trnovem in na Galjevici, vsi ti projekti pa bodo na njihovo poslovanje vplivali v naslednjih treh letih. S tem svoji osnovni dejavnosti gradnje za končnega kupca dodajajo še gradnjo lastnih trajnostno grajenih stanovanjskih enot za trg. V ta namen bodo tudi dodatno zaposlovali, saj želijo število delavcev povečati za deset do 15 odstotkov.

Lukić ob tem dodaja, da se kljub zaznavanju pozitivnih trendov na strani povpraševanja soočajo z nepredvidljivim dogajanjem na trgu, v takih razmerah pa kar nekaj konkurentov prodaja pod ceno. Ob avstrijskem trgu, ki sicer predstavlja kar 87 odstotkov celotnega izvoza, so tradicionalno prisotni še v Nemčiji, Švici in Italiji.

Konec septembra je Lumar v Dragomlju predstavil tudi svojo novo vzorčno hišo, ki je grajena po konceptu ničelnih emisij. Po besedah Lukića gre za nadgradnjo dosedanjih pionirskih projektov, s katero so poskrbeli za celovite trajnostne rešitve bivanja.

"S tem smo naredili še en korak v razvoju trajnostnih stavb ter k uresničitvi naše filozofije ustvarjati stavbe z minimalnim vplivom na okolje, nizkimi stroški obratovanja in vzdrževanja ter najvišjo stopnjo bivalnega ugodja," je še dodal prvi mož mariborskega podjetja.