c S
Na Koroškem v prihodnje delovna mesta z višjo dodano vrednostjo 05.10.2019 15:24 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Predsednik uprave Leka Robert Ljoljo je za Delo podrobneje pojasnil načrte z ustanovitvijo Novartisovega globalnega operativnega centra v Sloveniji, katerega del bo tudi obrat na Prevaljah. Po njegovih besedah spremembe prinašajo delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, večino delavcev s Prevalj pa bi lahko prezaposlili.

Potem ko so pred mesecem dni iz Leka sporočili, da kljub novozgrajeni hali ne bodo širili proizvodnje na Prevaljah, je vodstvo Leka ta teden medijem pojasnilo, da bodo tam v dveh letih postopno zaključili proizvodnjo antibiotikov in jo preselili na avstrijsko Tirolsko. Koroška lokacija, kjer dela 250 rednih zaposlenih in 70 agencijskih delavcev, bo medtem dobila nove naloge.

Novica je razburila del javnosti, še posebej zaskrbljeni so v prevaljski občini, kjer so za torek sklicali izredno sejo občinskega sveta.

Lek v Sloveniji sicer dobiva dodatno vlogo in za potrebe Novartisovih tehničnih operacij v državi nastaja globalni operativni center. V njem bodo za Novartisovo proizvodno mrežo po vsem svetu izvajali aktivnosti, povezane z logistiko, oskrbovalno verigo, nabavo, kontrolo kakovosti, proizvodno znanostjo in tehnologijo ter inženiringom. Lokacija Prevalje bo postala integralni del tega centra.

V centru v Sloveniji - enem od dveh tovrstnih na svetu - ima Novartis po Ljoljovih besedah potrebo po nekaj sto zaposlenih, izziv pa bo, kje najti primerne kadre.

"Po prvem pregledu smo ugotovili, da bi veliko večino delavcev s Prevalj lahko prezaposlili, moramo pa z njimi še opraviti pogovore. Namero o tem, kaj naj bi se zgodilo na Prevaljah, smo objavili dve leti vnaprej zato, ker želimo biti aktivni pravočasno in ker želimo na Koroškem ohraniti delovna mesta. To bodo nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo," je pojasnil prvi mož Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji. Zagotovil je, da bodo v preoblikovanju praktično vsem kadrom omogočili došolanje in prekvalifikacijo na druga delovna mesta.

Spomnil je še, da so s proizvajalcem akumulatorjev Tab iz Mežice podpisali pismo o nameri za nakup novozgrajene, a neuporabljene stavbe na Prevaljah in posledično tudi za možnost prezaposlitve koga od zaposlenih, ki bi se za tak korak odločil. Tab bo v prvi fazi potreboval okoli 100 delavcev, saj razmišlja o začetku proizvodnje litij-ionskih baterij.

Lek se po Ljoljovih besedah razvija v lokacijo, ki bo v Novartisu poleg razvoja, proizvodnje in prodaje opravljala tudi storitve. "Za ustanovitev globalnega operativnega centra v Sloveniji se je Novartis odločil, ker ima tu eno najobsežnejših poslovanj v Evropi, zaradi izjemnega poznavanja in obvladovanja različnih tehnologij in procesov ter dobrega sodelovanja z gospodarsko in akademsko sfero," je pojasnil odločitev švicarske multinacionalke.

Novartis bo tako delovanje vseh svojih proizvodnih lokacij - ima jih več kot 60 po svetu, a jih v zadnjem času zaradi številnih izzivov in sprememb na farmacevtskem trgu tudi zmanjšuje - prilagodil na aktivnosti, ki so vezane izključno na proizvodnjo.

"Vse ostalo, od načrtovanja proizvodnje do nabave surovin, logističnih procesov in kontrole kakovosti ter inžineringa pa bo izvajal center v Sloveniji. To pomeni, da ko bo Novartis nekje na eni lokaciji po svetu gradil tovarno, bo slovenski inženiring prvi, ki bo tam delal projekte. To je zgodba za naslednjih nekaj let," je dejal Ljoljo.

Spregovoril je tudi o lanskem poslovanju Leka. Družba je lani glede na zastavljene cilje po njegovih besedah poslovala zelo uspešno in ustvarila 2,3 odstotka slovenskega BDP. Lek je v letu 2018 ustvaril več kot 112.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, povprečna bruto plača v letu 2018 je znašala več kot 2800 evrov, je dodal. Ob prehodu na razvoj kompleksnih generičnih zdravil in bioloških zdravil naj bi dodana vrednost še rasla.

Naložbe so lani dosegle 200 milijonov evrov, od 2003 pa skupaj 2,3 milijarde evrov. Če je Novartis na začetku tisočletja kupil Lek z 2400 zaposlenimi, zdaj zaposluje več kot 4200 delavcev, je še povedal Ljoljo in dodal, da so letos do konca avgusta zaposlili 180 novih sodelavcev.