c S
RRC Koper v 25 letih izvedel več kot 100 projektov 04.10.2019 16:07 Koper, 04. oktobra (STA) - V Regionalnem razvojnem centru (RRC) Koper so v 25 letih delovanja izvedli več kot 100 večinoma mednarodnih projektov in zagotovili 10,7 milijona evrov kreditov za podjetja v okviru garancijske sheme. Prav tako so pridobil več kot 100 milijonov evrov sredstev za regijo, podelili 250 štipendij in v štipendijsko shemo vključili 140 delodajalcev.

RRC je leta 1994 nastal kot Zavod za pospeševanje podjetništva in obrti Koper, z leti pa je razširil svojo vlogo. Leta 1998 je dobil sedanji naziv, leta 2001 pa tudi pridobil status regionalne razvojne agencije, je na današnji novinarski konferenci navedel njegov direktor Giuliano Nemarnik.

Med svoje ustanovitelje razvojni center danes šteje tudi občini Koper in Hrpelje-Kozina, danes pa predstavlja regionalno institucijo za spodbujanje podjetniškega in gospodarskega razvoja regije ter deluje kot koordinator interesov regije na lokalni in državni ravni na področjih regionalnega razvoja, gospodarstva, človeških virov in varstva okolja.

Med drugim so v teh letih v RRC izvedli več kot 8000 podjetniških svetovanj in prek 3000 postopkov, povezanih z registracijo podjetij. Med uspešnimi projekti, ki so jih izpeljali do zdaj, je Nemarnik izpostavil projekt Podjetno v svet podjetništva, v katerega so vključili okoli 50 mladih, od katerih jih je 70 odstotkov še danes delujočih v podjetništvu. Že 20 let pa v pomoč malemu gospodarstvu izvajajo t. i. garancijsko shemo, je dodala sodelavka Irena Cergol.

Center v vlogi regijske razvojne agencije deluje na območju osmih istrskih in kraških občin ter zanje pripravlja regionalni razvojni program - dokument, ki opredeljuje najpomembnejše razvojne usmeritve v programskem obdobju. Doslej so bili pripravljeni trije regionalni razvojni programi.

V obdobju 2007-2013 je bilo regiji iz tega vira dodeljenih 32 milijonov evrov, v obdobju 2014-2020 pa je pridobila 25 milijonov evrov za izvedbo projektov urejanja komunalne infrastrukture, izgradnje vodovodov, cestne in kolesarske infrastrukture ter ureditve podjetniških con.

Letos je stekla priprava četrtega regionalnega razvojnega programa za obdobje 2021-2027, ki bo usmerjen v spodbujanje trajnostnega razvoja in spodbujanje inovativnosti v gospodarstvu.