c S
Slovenska podjetja v Franciji o trajnostnem razvoju 04.10.2019 15:25 Ljubljana/Pariz, 04. oktobra (STA) - Predstavniki 10 slovenskih podjetij so si v minulih dneh v Parizu in okolici ogledali primere dobrih praks uvajanja in spodbujanja zelenih tehnologij ter trajnostnega razvoja. Kot so danes sporočili iz agencije Spirit, so z obiskom zadovoljni, saj so se seznanili s sistemskim pristopom in konkretnimi projekti uvajanja zelenih rešitev.

Predstavniki podjetij iz različnih sektorjev - Nervtech, Petrol, Lex Perfecta, SmartIS, Eutrip, Štular Plus, DEMT, AV Living Lab, Robust in Renault Nissan Slovenija ter Združenje Manager - so prisluhnili predavateljem na pariški zbornici za trgovino in industrijo, predstavitve in ogledi dobrih praks pa so bile osredotočene na najsodobnejše medsektorske rešitve s področja pametnih mest (energetika, mobilnost, gradnja in odpadki), ki odgovarjajo na pereče podnebno-energetske izzive.

Kot pravijo v Spiritu, sodi Francija med najaktivnejše države v Evropi pri prehodu na zeleno gospodarstvo, junija letos je sprejela zakon s konkretnimi ukrepi za ogljično nevtralnost. "Prav zato je bila delegacija osredotočena na področje uvajanja in spodbujanja zelenih tehnologij ter trajnostnega razvoja, medsektorsko povezovanje, izmenjavo izkušenj, predstavitev najboljših sodobnih praks in projektov ter poslovno mreženje med slovenskimi in francoskimi podjetji ter institucijami," so sporočili.

Med drugim so se seznanili z nacionalnim programom za pomoč pri pripravi novih metod za ustvarjanje, gradnjo in upravljanje mest ter prometnim projektom Grand Paris Project, ki vključujte celovit razvoj Pariza s 100 milijardami evrov dodatnih naložb do leta 2030.

Ogledali so si prenovo pariškega predela Clichy Batignole, ki je zraslo okoli osrednjega parka, enega od treh pilotnih projektov indukcijskega polnjenja električnih avtomobilov na svetu in Renaultov Technocentre v Guyancourtu.

"Delegacije smo se udeležili, ker smo želeli videti dobre prakse in rešitve na področju trajnostnega razvoja v Franciji, ki je trenutno za nas še precej nepoznan trg. Ponujamo celovite rešitve za krožno gospodarstvo, obe naši podjetji gresta v smer trajnostnega razvoja, zero waste tehnologije in krožnega gospodarstva. Navezali smo veliko stikov, ki nam bodo prišli prav tako pri vstopanju na ta trg, med drugim nam bodo pomagali izvesti sondiranje francoskega trga, kot tudi pri izvajanju aktivnosti na tem področju doma. Videne rešitve s področja pametnih mest pa nam bodo v pomoč pri nadaljnjem razvoju naših storitev," je dejal Marjan Volpe iz družb SICO in Robust.