c S
Župani sistema C pomurskega vodovoda le še korak od sodne poravnave 04.10.2019 15:14 Ljutomer, 04. oktobra (STA) - Sedem od osmih županov sistema C pomurskega vodovoda je danes parafiralo vsebino sodne poravnave v trimilijonski tožbi sedmih občin proti občini Ljutomer in tamkajšnji županji. V občini Sveti Jurij ob Ščavnici bo moral o tem odločati občinski svet.

Seja pri Svetem Juriju bo 16. oktobra, dan zatem pa bodo po besedah ljutomerske županje Olge Karba znova preverili podpise in primer poslali na sodišče, kjer bodo uradno izpeljali postopek. Sedem sosednjih občin je ljutomersko občino in županjo tožilo za tri milijone evrov, ker naj bi bili krivi, da občine tega denarja pri obračunu vode lani in letos niso mogle pobrati občanom.

Karbova kot predsedujoča svetu ustanoviteljic javnega podjetja Prlekija prvi, da je zadeva tako zanjo končana in da o tej temi ne bo več sklicevala sej.

V besedilu poravnave piše, da je ostala odprta samo še omenjena tožba, druge pa so pravnomočno končane. Če bodo svetniki pri Svetem Juriju potrdili poravnavo, to pomeni, da spora ni več, vsaka občina pa bo plačala svoje sodne stroške.

Župani so se danes sporazumeli o enotni ceni vode ter podprli drugo etapo gradnje vodovodnega sistema v občinah Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače. Dogovorili so se, da bodo spremenili odlok o ustanovitvi podjetja Prlekija, pogovarjajo pa se tudi o spremembi sporazuma o lastništvu in upravljanju sistema C.

Kot je dejala Karbova, so namreč ugotovili, da zaradi enotne cene omrežnine nastaja škoda. Denar se občinam namreč steka v proračun glede na pobrane dajatve in če bi upoštevali zakonodajo, bi morali to spremeniti.

Predlagali bodo spremembe odloka in sporazuma, saj je po mnenju Karbove treba razmišljati o neenotni ceni omrežnine in enotni ceni vodarine.

"Enotna cenovna politika ne pomeni enotne cene. Enotna cenovna politika pomeni nekaj drugega, ministrstvo pa ni dalo izhodišč, kako naj občine postopamo, da bi zadostili temu pojmu," je še poudarila.

Pri sedanjem načinu obračunavanja bi najkrajšo potegnila občine Apače, ker bi imela visoko omrežnino, saj so tam največ gradili. Župan slednje Andrej Steyer pravi, da bi za gradnjo potrebovali najmanj 2,6 milijona evrov, vendar vseh gospodinjstev kljub temu ne bodo mogli priključiti na javno omrežje, saj bi preveč obremenili proračun.