c S
Občina Ravne na Koroškem ponovno v iskanje kupca za Rimski vrelec 04.10.2019 15:04 Ravne na Koroškem, 04. oktobra (STA) - Občina Ravne na Koroškem bo po opravljenih številnih razgovorih in tudi že prejetih nezavezujočih pisnih ponudbah za nakup kompleksa Rimski vrelec zdaj resnega kupca ponovno poskušala poiskati z razpisom. Ta bo po napovedih objavljen v današnjem uradnem listu. Občina želi kompleks prodati nekomu, ki bo razvijal predvsem turistično dejavnost.

Potem ko je propadel posel z ruskim kupcem Muso T. Abidovim, s katerim je občina leta 2016 dosegla poravnavo, je občina v zadnjih dveh letih ponovno okrepila aktivnosti za iskanje kupca propadajočega kompleksa v Kotljah in januarja lani tudi izdala poseben katalog.

V tem času je opravila več razgovorov z interesenti, med katerimi nekateri iščejo tudi možnosti povezave z bližnjim Ivarčkim jezerom, spomladi letos pa je občina tudi prejela dve nezavezujoči pisni ponudbi za nakup Rimskega vrelca.

Kako resni so nameni interesentov, bo pokazal razpis, je na današnji novinarski konferenci dejal ravenski župan Tomaž Rožen, ki ocenjuje, da je zdaj pravi trenutek za objavo razpisa. Interesenti bodo imeli 45 dni od objave razpisa čas za oddajo ponudb, javno odpiranje ponudb pa je predvideno 20. novembra.

Najboljšega ponudnika bodo izbirali glede na več kriterijev. Najpomembnejši je višina kupnine, drugi najpomembnejši pa število in obseg spremljevalnih dejavnosti.

"Občina ne želi zgolj preprodati nepremičnine, ki jo je kupila, ampak želi kompleks prodati nekomu, ki bo vzpostavil turistično dejavnost. V interesu občine je, da vzpostavi tudi druge spremljevalne dejavnosti, kot so polnilnica vode, zdravstvene storitve, šport ali kaj drugega. Želimo si dejavnosti s čim večjo dodano vrednost, ki bi prinašale korist tudi okolju," je dejal župan.

Eden od pogojev v razpisu je tudi, da se ohrani brezplačna uporaba zdravilne vode za osebni namen iz tamkajšnjega izvira, ki je že zdaj prosto dostopen. V primeru, da bo kupec želel koristiti vodo za komercialni namen, bo moral pridobiti tudi vodno pravico, ki je občina nima.

Razpis določa tudi, da se mora obnova kompleksa pričeti v dveh in končati v štirih letih. Izhodiščna cena za kompleks ni določena, a občina pričakuje kupnino "od 400.000 evrov navzgor". Da se bo ponudba štela za popolno, morajo ponudniki vplačati varščino v višini desetine ponujene cene.

Župan je na današnji novinarski konferenci tudi deloma razkril načrte doslej najbolj zavzetih interesentov za nakup. En interesent iz tujine je za namen prijave na razpis že ustanovil hčerinsko družbo v Sloveniji, stavi pa predvsem na koriščenje vode, saj želi vzpostaviti polnilnico, hkrati pa tudi razvijati turizem.

Interesent iz Slovenije želi razvijati turistično in gostinsko dejavnost, po kateri je bil Rimski vrelec znan že v preteklosti. Še en interesent iz tujine, ki pa ga zastopa investicijsko podjetje iz Ljubljane, pa naj bi načrtoval hotelski turizem.

Končno besedo pri izbiri kupca bo imel občinski svet, župan pa pričakuje, da bo odločitev o kupcu znana še letos. Medtem je občina glede na leta 2016 doseženo poravnavo Abidovu dolžna še zadnjega od štirih obrokov po 100.000 evrov za vrnitev vplačane kupnine, rok za vrnitev se izteče marca prihodnje leto. Če bo občina kompleks prodala prej, bo iz kupnine poravnala tudi preostali dolg Abidovu.

To je že četrti razpis za prodajo Rimskega vrelca v zadnjih desetih letih ter predstavlja enega zadnjih poskusov lokacijo nameniti turistični, hotelirski ali zdravstveni dejavnosti. Če občina tokrat ne bo uspela prodati kompleksa, bo po županovih besedah treba razmisliti o drugih možnostih, med katere spadata tudi gradnja individualnih hiš na območju kompleksa ali pa ureditev doma starejših.

Kompleks Rimski vrelec v Kotljah zajema 17.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče s hotelskim in pomožnimi objekti, zelenimi površinami, parkiriščem in vrtino z izvirom zdravilne mineralne vode. Kompleks, ki leži na privlačni lokaciji ob vznožju Uršlje gore, že dlje časa propada, gostinski del kompleksa je zaprt od leta 2002.