c S
Sindikati ne podpirajo paketa davčnih sprememb 04.10.2019 11:07 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je danes zavrnila navedbe ministra za finance Andreja Bertonclja, da je paket davčnih sprememb sprejemljiv za sindikate ter da so ga potrdili ali sprejeli na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). "ZSSS paketa davčnih reform ne podpira, te na ESS niso bile potrjene in za nas niso sprejemljive," so izpostavili.

"Izjava ministra Bertonclja, ki jo je podal po četrtkovi seji vlade, predstavlja čisto zavajanje, poročanje nekaterih medijev, da so bile davčne spremembe usklajene na ESS, pa je laž," so poudarili. Bertoncelj je zatrdil, da je bil paket potrjen na ESS, da so opravili širšo javno razpravo in koalicijsko usklajevanje.

Kot so navedli v ZSSS, je iz zapisnika seje ESS s 17. septembra "jasno razvidno enotno sindikalno stališče, da sindikalna stran predloga ne podpira". Ob tem so dodali, da so ministrstvu takšno stališče posredovali 31. julija, nato pa dodatnega še 10. septembra.

ESS je predlog davčnih sprememb na tej seji obravnaval, a strani soglasja na seji niso dosegle. Bertoncelj je zato takrat predlagal nadaljevanje pogajanj, do katerih pa niso prišlo. So pa delodajalske organizacije v četrtek predlog davčnih sprememb podprle.