c S
V ponedeljek v DZ predstavitev proračunov za prihodnji dve leti 05.10.2019 07:55 DZ se bo v ponedeljek, 7. oktobra, na izredni seji seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti in ostalimi proračunskimi dokumenti, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Dejana Židana. Nato bo stekla razprava na sejah delovnih teles, DZ pa bo oba proračuna potrjeval predvidoma konec novembra.

Vlada je proračunske dokumente potrdila 19. septembra, v ponedeljek ob 10. uri pa jih bosta v skladu s poslovnikom DZ poslankam in poslancem predstavila predsednik vlade Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj. Skupaj bosta za nastop imela 60 minut časa.

Vsebinske razprave poslovnik na tej seji ne predvideva, pač pa bo potekala pozneje na sejah zainteresiranih delovnih teles državnega zbora. Te bodo sklicane v času od 8. do 17. oktobra, ko se izteče tudi rok za vlaganje dopolnil.

Kot zadnji bodo proračunske dokumente in vložena dopolnila vzeli pod drobnogled člani odbora DZ za finance kot matično delovno telo za obravnavo proračuna. Za datum te seje je kolegij določil 18. oktober.

Zatem bo imela vlada do 6. novembra čas, da na osnovi razprav in vloženih dopolnil pripravi dopolnjen predlog obeh proračunov, ki ju bo zatem vnovič obravnaval odbor za finance. Tako pripravljene proračunske dokumente bo nato potrjeval DZ, kar bi se lahko zgodilo na plenarni seji, ki se bo začela tretji ponedeljek v novembru.

Proračuna prinašata največjo porabo doslej: leta 2020 je določena v višini 10,35 milijarde evrov, leto pozneje pa v višini 10,45 milijarde evrov. Nadaljevalo se bo tudi poslovanje državne blagajne s presežkom - ta se bo gibal okoli enega odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

V državno blagajno naj bi se leta 2020 steklo 10,82 milijarde evrov, kar je 5,6 odstotka več od ocenjenih prihodkov za letos. Leta 2021 naj bi se prihodki dodatno povečali na 11,11 milijarde evrov.

Vlada je predloga proračunov pripravila ob predpostavki umirjanja gospodarske rasti. Potem ko se je obseg BDP Slovenije leta 2018 okrepil za 4,1 odstotka, je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pred kratkim napoved za letos poslabšal na 2,8 odstotka. Leta 2020 naj bi se rast pospešila na tri odstotke, leto pozneje pa spet nekoliko umirila na 2,7 odstotka.

Poslabšanje napovedi bi lahko otežilo doseganje javnofinančnih ciljev, zato so predlagani odhodki za leto 2020 nekaj nižji od sprva obljubljenih, vlada pa je pripravila tudi poseben zakon, s katerim želi omejiti nekatere izdatke na področju plač javnih uslužbencev. Glede tega je kolegij danes sklenil, da ga bo DZ obravnaval po nujnem postopku.

Navzoči na ponedeljkovi izredni seji bodo tudi izvedeli, da je po odstopu ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Iztoka Puriča sklenila začasno opravljati to funkcijo ministrica za infrastrukturo in predsednica SAB Alenka Bratušek.

Kolegij je na dnevni red izredne seje uvrstil še prve obravnave predlogov treh novel zakonov: o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o dohodnini ter o prevozih v cestnem prometu. Prva dva so pripravili v poslanski skupini SDS, zadnjega pa je v proceduro vložila vlada.

Ljubljana, 04. oktobra (STA)
Foto: STA